Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

06 prosinca 2009

2. Nedjelja Došašća C


Bar 5,1-9
Ps 126,1-2a. 2b-3. 4-5. 6
Fil 1,4-6. 8-11
Lk 3,1-6


Danas nam misna čitanja opet stavljaju naglasak kako trebamo pripremati put Gospodinu, poravniti mu staze, tu se misli prvenstveno na staze u našem srcu kako bismo mogli dostojno proslaviti dolazak Gospodina, koji nam dolazi kao malo Dijete. Često puta smo začuđeni i laskaju nam "veličine" tih naših "uspješnih" ljudi koji su postali "slavni". Onih koji su postigli "nešto" u životu. Želimo biti u njihovoj blizini, nije bitno koliko kratko, ali tek da se vidi kako smo mi imali tu "priliku". Premda to njima ne imponira, nama je to često puta važno. Želimo biti kao oni, i dokazati barem na trenutak kako i mi nešto vrijedimo. Toliko borbe da bismo to postigli, toliko toga bismo napravili za trenutak slave, "mojih 5 minuta slave". Pa ipak, u toj borbi često puta zaboravljamo na ljude oko sebe, na naše poslanje na ovoj zemlji, a to je da nas je Bog stvorio za vječnost.
Upravo nas Gospodin ovih dana poziva da mu pripravimo put, poravnamo staze kako bi nam mogao doći, nastaniti se u našem srcu, a to je moguće tek ako budemo gledali očima djeteta, ako se počnemo radovati malim stvarima, ako se znamo smijati, darivati jedni drugima. Ako znamo zaboravljati nanešene uvrede, opraštati. Eto, imamo najbolji primjer u liku svetog Ivana, koji je glas koji viče u pustinji, otvorimo Gospodinu svoje srce, jer on kuca na vrata našega srca, i tada ćemo i mi postati taj glas koji viče u pustinji, tada ćemo i mi svojim životom svjedočiti. U nama će se poravniti brežuljci naše oholosti i želje biti velik, naša zaslijepljenost prolaznim sjajem, nećemo biti toliko umorni od života, živjeti ćemo puno opuštenije, radosnije, i ispuniti zadaću tu gdje se nalazimo, u našim obiteljima, na radnom mjestu, s djecom, i u svim životnim situacijama iz nas će zračiti životna radost.
Danas slavimo blagdan svetog Nikole, biskupa iz Myre, neka nas njegov primjer darivanja potakne da znamo tražiti prave vrijednosti, imati ljubavi za drugoga, onoga koji je potreban, darivati jedni druge, pomagati, ali iznad svega imati ljubavi, pa neka ovaj blagdan za sve nas bude povod za ispitati sami sebe kako vršimo veliku zapovijed ljubavi... Neka nam ove riječi svetog Nikole budu uvijek na pameti:

Budi uvijek spreman davati
i nikad nemoj škrto mjeriti svoje darove!
Znaj da tvoja smrtna košulja
neće imati džepova!

Nema komentara: