Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

06 siječnja 2010

Bogojavljenje - Sveta tri kraljaIz 60,1-6
Ps 72,1-2. 7-8. 10-11. 12-13
Ef 3,2-3a. 5-6
Mt 2,1-12

Blagdan Tri kralja su prvi od tri događaja - znamena Isusove Božanske slave (druga dva su: Krštenje u Jordanu i čudo pretvaranja vode u vino na svadbi u Kani). Od spomena na Krštenje nastao je običaj blagoslova vode, a od spomena na mudrace i njihove darove blagoslov tamjana, a u vezi s njima nastao je i blagoslov domova i obitelji. Blagdan Tri kralja, dakle, s jedne je strane, spomen objavljenja Božje slave u Isusu, a s druge strane spomen na trojicu mudraca s Istoka: Gašpara, Melkiora i Baltazara, koji se dolaze pokloniti Sinu Božjem kao Kralju kraljeva. Kad su kraljevi krenuli prema Betlehemu, ponovno im se pojavila zvijezda, koja je nestala kada se pojavio Herod. Zvijezda je išla pred njima i zaustavila se nad mjestom gdje se rodilo Dijete. Ušli su u kuću i vidjeli Dijete s majkom Marijom. Pali su na koljena i poklonili se Djetetu, te ga darovali tamjanom, zlatom i smirnom. Ovi darovi imaju svoje značenje: tamjan pravomu Bogu, zlato pravomu Kralju, i smirnu pravomu čovjeku.
Poklonstvo triju kraljeva, tj. mudraca izvan židovske tradicije, ima i svoje dublje teološko značenje. Prvo, ono pokazuje da Novi savez više nije rezerviran isključivo za izabrani narod, već je ponuđen svim narodima, a drugo, potvrđuje da su i drugi narodi, uz Židove, očekivali dolazak Spasitelja. U tom kontekstu, za kršćane je Bogojavljenje blagdan koji otvara vidik spasenja svim ljudima jer su svi pozvani da u njemu sudjeluju po vjeri. U Kristu, sada, više nema razlike između obrezanih i neobrezanih, slobodnih i robova, povlaštenih i podjarmljenih rasa. Kršćanski Bog se na svjetskoj pozornici pojavljuje, ne više kao Bog jednog naroda, jer su svi pozvani da budu narod Božji. Ovu ideju je u svojim poslanicama osobito razradio apostol Pavao, koji je svojim misionarskim duhom nesumnjivo pridonio da univerzalna poruka Evanđelja nadvlada granice meðu ljudima staroga svijeta: kulturne, tradicijske, jezične, etičke…
Sveta tri kralja, ili Bogojavljenje, ili Vodokršće predstavljaju završetak božićnih blagdana. Nekada se taj blagdan zvao Tri mudraca od istoka. Badnjak koji se stavljao na Badnju večer da malo gori s ostalim drvima dogorio bi na Tri kralja. To je značilo da su božićni blagdani završili. Toga dana iz kuće se iznosi i božićni bor. Posjeti obitelji, prijateljima, susjedima u božićno vrijeme i blagoslov vode na Bogojavljenje kraj su radosnih, božićnih blagdana. Ti dani u srcima vjernika bude svijest o pripadanju Božjem narodu i poticaj su da poput mudraca s Istoka svatko potraži Boga, pokloni mu se i daruje ono što u srcu nosi. Mi ljudi današnjice trebamo se također Isusu pokloniti, pokloniti mu svoje darove: MOLITVU - pravome Bogu, PONIZNOST - Kralju svih kraljeva, i LJUBAV - prema Čovjeku, tako da u svakom čovjeku gledamo sliku Kristovu.

Nema komentara: