Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

30 rujna 2007

Lazar i Bogataš


30. rujna 2007.
26. nedjelja kroz godinu


Ova mala i neugledna dogradnja s kupolom bila je tako »Lazarov dom.«Od nje se dobro vidi velika zgrada koja nadsvođuje Dolinsku ulicu. To bi bila »bogataševa kuća.«
Evanđelje: Lk 16, 19-31

U ono vrijeme: Reče Isus farizejima: "Bijaše neki bogataš. Odijevao se u grimiz i tanani lan i danomice se sjajno gostio. A neki siromah, imenom Lazar, ležao je sav u čirevima pred njegovim vratima i priželjkivao nasititi se onim što je padalo s bogataševa stola. Čak su i psi dolazili i lizali mu čireve."
"Kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u krilo Abrahamovo. Umrije i bogataš te bude pokopan. Tada u teškim mukama u paklu, podiže svoje oči te izdaleka ugleda Abrahama i u krilu mu Lazara pa zavapi: 'Oče Abrahame, smiluj mi se i pošalji Lazara da umoči vršak svoga prsta u vodu i rashladi mi jezik jer se strašno mučim u ovom plamenu.' Reče nato Abraham: 'Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš. K tome između nas i vas zjapi provalija golema te koji bi i htjeli prijeći odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prijelaza nema.'"
"Nato će bogataš: 'Molim te onda, oče, pošalji Lazara u kuću oca moga. Imam petero braće pa neka im posvjedoči da i oni ne dođu u ovo mjesto muka.' Kaže Abraham:
'Imaju Mojsija i Proroke! Njih neka poslušaju!' A on će: 'O ne, oče Abrahame! Nego dođe li tko od mrtvih k njima, obratit će se.' Reče mu: 'Ako ne slušaju Mojsija i Proroka, neće povjerovati sve da i od mrtvih tko ustane.'"Današnje evanđelje nam donosi sliku o bogatašu i siromašnom Lazaru, u kojoj vidimo svu bijedu bogatstva i bogatstvo siromaštva. Bogataš je imao sva bogatstva ovoga svijeta, no u duši bijaše siromašan. Uz sve to bogatstvo, nije imao ništa, nije imao sreće i zadovoljstva u životu. S druge pak strane, siromašni Lazar, koji nije imao ama baš ništa, imao je puno više od bogataša, čisto srce, neopisivu životnu radost, dok se hranio mrvicama s bogataševa stola. Ali, taj isti siromah, nije Bogu prigovarao što je bio sav u čirevima, što je bio gladan, i psi mu lizali rane, dok je bogataš u svom bogatstvu stalno bio nesretan, i nikad nije osjetio onu radost iščekivanja. Koliko puta smo mi, svaki od nas često nesretni, imamo puno stvari koje nas okružuju, kompjuter, laptop, pisači, playeri, mobiteli, auta i motocikli, stanovi, kuće, vikendice, pa čak i jahte, super luksuzne. Ali, uz sve to nismo baš sretni. Dapače, dosta smo otuđeni, svatko u svom svijetu. Današnji čovjek je nažalost prikraćen za bogatstvo opuštenosti, i iskrenog prijateljstva. Nažalost je u našim ulicama i kvartovima, sve manje druženja, svatko žuri za svojim poslom. Nema se vremena za čovjeka. Ne dozvolimo sebi da poput bogataša iz ove prispodobe sagriješimo na sličan način. Naime, u pokajničkom činu, na početku Svete Mise molimo:

Ispovijedam se Bogu svemogućemu i vama, braćo, da sagriješih vrlo mnogo mišlju, riječju, djelom i propustom:
moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh.
Zato molim blaženu Mariju vazda Djevicu, sve anđele i svete, i vas braćo, da se molite za me Gospodinu, Bogu našemu.

Većina zna što znače ova prva tri načina na koje čovjek može sagriješiti. Posebnu pažnju trebali bi obratiti na četvrti način, a to je grijeh propustom. Sagriješiti propustom može se na dva načina, ne čuti i ne vidjeti što se oko mene događa, prepustiti se životu da me nosi, baš me briga za drugoga. Ovo bi se donekle moglo smatrati lakšim načinom. Ali puno veći grijeh je ne htjeti pomoći drugome, makar vidjeli da je drugi potreban moje pomoći. Taj grijeh je grijeh tvrdoće srca, kad moje srce nema mjesta za drugoga, kad znam da bih mogao pomoći, ali ne želim. Kad drugoga ne želim niti saslušati, a kamoli mu pružiti riječ utjehe, i pomoć u životnim situacijama. Obično je izgovor za ovo, standardan, nemam vremena, i nije to moj posao. Zašto bih se uopće miješao u to?! Nije li to žalosno?!
A, vremena uvijek ima, samo je u pitanju moja, tvoja, sebičnost. To je jednom riječju grijeh sebičnosti! Zato, ravnajmo se prema riječima apostola Pavla iz poslanice Timoteju:

2. čitanje: 1 Tim 6, 11-16

Božji čovječe! Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću! Bij dobar boj vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan i radi kojega si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima! Zapovijedam pred Bogom koji svemu život daje i pred Kristom Isusom koji pred Poncijem Pilatom posvjedoči lijepo svjedočanstvo: čuvaj Zapovijed, neokaljano i besprijekorno, do Pojavka Gospodina našega Isusa Krista. Njega će u svoje vrijeme pokazati On, Blaženi i jedini Vladar, Kralj kraljeva i Gospodar gospodara, koji jedini ima besmrtnost, prebiva u svjetlu nedostupnu, koga nitko od ljudi ne vidje niti ga vidjeti može. Njemu čast i vlast vjekovječna! Amen.

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

2 komentara:

HB kaže...

i sam sam komentira današnje Evanđelje, ali na malo drukčiji način. Uvažavam prijedlog oko imena za e-snips. trebalo je biti cinično s onom fotkom, ali...

željko kaže...

Slažem se, ovako je puno bolje...