Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

12 listopada 2008

28. nedjelja kroz godinu




1. čitanje: Iz 25, 6-10a

Gospodin nad Vojskama spremit će svim narodima na ovoj gori gozbu od pretiline, gozbu od izvrsna vina, od pretiline sočne, od vina staložena. Na ovoj gori on će raskinuti zastor što zastiraše sve narode, pokrivač koji sva plemena pokrivaše i uništit će smrt zasvagda. I suzu će sa svakog lica Gospod Bog otrti - sramotu će svog naroda na svoj zemlji skinuti: tako Gospodin reče. I reći će se u onaj dan: Gle, ovo je Bog naš, u njega se uzdasmo, on nas je spasio; ovo je Gospodin u koga se uzdasmo! Kličimo i veselimo se spasenju njegovu, jer ruka Gospodnja na ovoj gori počiva!


Pripjevni psalam: 23 (22), 1-6

U Gospodnjem ću domu prebivati kroz dane mnoge.

Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim
on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.

U Gospodnjem ću domu prebivati kroz dane mnoge.

Stazama pravim on me upravlja
radi imena svojega.
Pa da mi je i dolinom smrti proći,
zla se ne bojim, jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja
utjeha su meni.

U Gospodnjem ću domu prebivati kroz dane mnoge.
Trpezu preda mnom prostireš
na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš,
čaša se moja prelijeva.

U Gospodnjem ću domu prebivati kroz dane mnoge.

Dobrota i milost pratit će mene
sve dane života moga.
U Gospodnjem ću Domu prebivati
kroz dane mnoge.

U Gospodnjem ću domu prebivati kroz dane mnoge.


2. čitanje: Fil 4, 12-14.19-20

Braćo! Znam i oskudijevati, znam i obilovati! Na sve sam i na svašta navikao: i sit biti i gladovati, i obilovati i oskudijevati. Sve mogu u Onome koji me jača! Ipak, lijepo je od vas što sa mnom podijeliste moju nevolju. A Bog moj ispunit će svaku vašu potrebu po bogatstvu svome, veličanstveno, u Kristu Isusu. Bogu pak, Ocu našemu, slava u vijeke vjekova! Amen.


Evanđelje: Mt 22, 1-14

U ono vrijeme: Isus im ponovno prozbori svećeničkim glavarima i starješinama naroda u prispodobama: "Kraljevstvo je nebesko kao kad neki kralj pripravi svadbu sinu svomu. Posla sluge da pozovu uzvanike na svadbu. No oni ne htjedoše doći. Opet posla druge sluge govoreći: 'Recite uzvanicima: Evo, objed sam ugotovio. Junci su moji i tovljenici poklani i sve pripravljeno. Dođite na svadbu!'"
"Ali oni ne mareći odoše - jedan na svoju njivu, drugi za svojom trgovinom. Ostali uhvate njegove sluge, zlostave ih i ubiju. Nato se kralj razgnjevi, posla svoju vojsku i pogubi one ubojice, a grad im spali."
"Tada kaže slugama: 'Svadba je, evo, pripravljena ali uzvanici ne bijahu dostojni. Pođite stoga na raskršća i koga god nađete, pozovite na svadbu!'"
"Sluge iziđoše na putove i sabraše sve koje nađoše - i zle i dobre. I svadbena se dvorana napuni gostiju.
Kad kralj uđe pogledati goste, spazi ondje čovjeka koji ne bijaše odjeven u svadbeno ruho. Kaže mu: 'Prijatelju, kako si ovamo ušao bez svadbenoga ruha?' A on zanijemi. Tada kralj reče poslužiteljima: 'Svežite mu ruke i noge i bacite ga van u tamu, gdje će biti plač i škrgut zubi.' Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih."



Gospodine u današnjim čitanjima nam ponovno progovaraš o kraljevstvu nebeskom, pozivaš nas na gozbu Života, želiš da se odazovemo i odgovorimo na tvoj poziv, želiš da budemo spremni, da imamo svadbeno ruho Milosti posvetne, kako bi mogli pristupiti stolu Gospodnjem. Naravno, to nećemo moći ako sami sebe isključimo i ne prihvatimo Božji poziv, ne živimo dolično i ne izvršavamo Božje zapovijedi ne želimo biti dionici zajedništva s drugim ljudima koji će biti na toj gozbi. Nažalost, mnogi od nas ne odgovaraju na Tvoj poziv Gospodine, tvrdokorno odbijaju promijeniti zle navike, upravo oni koji su tvoj izabrani narod, pa Ti pozivaš sve ostale, sve narode svijeta, i kažeš nam: "Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih." Time nam daješ priliku za razmišljanje, da proanaliziramo svoje ponašanje i pokušamo ga promijeniti, jer toliko puta odlažemo prihvatiti Tvoj poziv. Kod nas ljudi je često uobičajeno da Bogu kažemo, moliti ću kad ostarim, ispovjediti se kasnije, promijeniti ću životne navike kad se sredim materijalno, ali Bog to ne želi od nas, Isuse želiš nas opomenuti da je potrebno prihvatiti Tvoj poziv već danas, odmah, da možda ne bi bilo prekasno, jer nikad ne znamo kad bismo mogli doći pred tebe Isuse. Ne znamo ni dana ni časa kad nas možeš pozvati da se sretnemo oči u oči, a ako nismo prihvatili Tvoj poziv, sami ćemo sebe osuditi i biti bačeni tamo gdje je plač i škrgut zubi. Zato, odmah bez odlaganja prihvatimo Božji poziv, i trudimo se biti u svadbenom ruhu, tako da spremno možemo prihvatiti trenutak kad nas pozoveš sebi.


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

2 komentara:

Unknown kaže...

blog je ok, www.bozja-pobjeda.org

Željko Zubanović kaže...

Hvala na komentaru, Bog Te Blagoslovio.