Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

19 listopada 2008

29. Nedjelja kroz godinu


1. čitanje: Iz 45, 1. 4-6

Ovako govori Gospodin o Kiru, pomazaniku svome: "Primih ga za desnicu da pred njim oborim narode i raspašem bokove kraljevima, da rastvorim pred njim vratnice, da mu nijedna vrata ne budu zatvorena. Radi sluge svog Jakova i Izraela, svog izabranika, po imenu ja te pozvah, imenovah te premda me znao nisi. Ja sam Gospodin i nema drugoga; osim mene Boga nema. Iako me ne poznaš, naoružah te: nek' se znade od istoka do zapada da izvan mene sve je ništavilo."

Pripjevni psalam: 96 (95), 1. 3-5. 7-10ac

Dajte Gospodinu slavu i silu!

Pjevajte Gospodinu pjesmu novu!
Pjevaj Gospodinu, sva zemljo!
Kazujte poganima njegovu slavu,
svim narodima čudesa njegova.

Dajte Gospodinu slavu i silu!

Velik je Gospodin, hvale predostojan,
strašniji od svih bogova!
Ništavni su svi bozi naroda.
Gospodin stvori nebesa!

Dajte Gospodinu slavu i silu!

Dajte Gospodinu, narodna plemena,
dajte Gospodinu slavu i silu!
Dajte Gospodinu slavu imena njegova!
Prinosite žrtvu i uđite u dvorove njegove!

Dajte Gospodinu slavu i silu!

Poklonite se Gospodinu u sjaju svetosti njegove!
Strepi pred njim, zemljo sva!
Nek' se govori među poganima: "Gospodin kraljuje!
narodima pravedno upravlja!".

Dajte Gospodinu slavu i silu!


2. čitanje: 1. Sol 1, 1-5b

Pavao, Silvan i Timotej Crkvi Solunjana u Bogu Ocu i Gospodinu Isusu Kristu. Milost vam i mir! Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama spominjući se vaše djelotvorne vjere, zauzete ljubavi i postojane nade u Gospodinu našem Isusu Kristu, pred Bogom i Ocem našim. Svjesni smo, braćo od Boga ljubljena, vašeg izabranja jer evanđelje naše nije k vama došlo samo u riječi nego i u snazi, u Duhu Svetome i mnogostrukoj punini.


Evanđelje: Mt 22, 15-21
U ono vrijeme: Odoše farizeji i održaše vijeće kako da Isusa uhvate u riječi. Pošalju k njemu svoje učenike s herodovcima da ga upitaju: "Učitelju! Znamo da si istinit te po istini putu Božjem učiš i ne mariš tko je tko jer nisi pristran. Reci nam, dakle, što ti se čini: je li dopušteno dati porez caru ili nije?"
Znajući njihovu opakost, reče Isus: "Zašto me iskušavate, licemjeri? Pokažite mi porezni novac!" Pružiše mu denar. On ih upita: "Čija je ovo slika i natpis?" Odgovore: "Carev." Kaže im: "Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje."



Gospodine, u današnjem evanđelju govoriš nam odgovarajući na postavljeno pitanje od strane farizeja: "Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje." Oni su Te željeli dovesti u nepriliku, i iskušati, ali odgovorio si im da se treba pokoravati zakonima zemlje u kojoj živimo, bez obzira što se radilo o vladavini Rimljana, koji su u to vrijeme bili mrski okupatori. Postavljena stupica je trebala dovesti do toga da osporiš davanje poreza čime bi se doveo u nepriliku i postao neprijatelj koji odbija dati porez caru, a s druge strane ako bi rekao da treba plaćati porez omrznuo bi u narodu, narod bi Te odbacio kao slugu Rimljana. I to narod koji je oduševljeno išao za Tobom. Odgovorio si im prozrevši njihovu zamku: "Zašto me iskušavate, licemjeri? Pokažite mi porezni novac!" Time si ih doveo u nedoumicu, i umjesto da likuju ostali su poraženi Tvojom mudrošću. Oni koji su ti postavili pitanje su isti kao oni koji u današnje vrijeme upravljaju sudbinama mnogih od nas, ljudi koji imaju vlast, bogatstvo, tvornice, moć i uživaju u razvratu, a onda izmišljaju razne ekonomske krize kako bi se domogli ponovno novca koji su ukrali i oteli sirotinji koja za njih radi. U tim krizama mnogi ostaju bez posla, i ostavljeni na ulici, bez osnovnih sredstava za život. Često puta takvi kao farizeji u današnjem čitanju nemaju osjećaja za nikoga, i ne misle na Boga. U svojoj obijesti ne zanima ih život bližnjega, izmišljaju razne krizne situacija i ratna žarišta, kako bi se mogli riješiti zaliha i ponovno proizvoditi i steći još veće bogatstvo. Obično utajujući porez stječu svoja bogatstva nauštrb države u kojoj žive i vlastitog naroda... Nije ih briga za državu, jer je ne ljube, ništa im ne znači, ne vrijede za njih zakoni, jer sve mogu kupiti novcem. Ali, Bog se ne kupuje novcem, ali oni o tome ne misle, niti razmišljaju. Gospodine, molim Te, ne dozvoli da mi Tvoj vjerni narod budemo pout njih, daj nam milost da prepoznamo i razlikujemo što pripada Bogu, a što državi. Molim daj da Te možemo slaviti iskrena srca, budemo poslušni i služimo Ti u ljubavi, te da ispunjavamo obveze i poštujemo zakone države u kojoj živimo. Premda države nisu savršene, daj da se zauzimamo da budu što bolje i pravednije, i da ne tražimo samo prava, već da ispunjavamo obveze i dužnosti. Da tako možemo onda svakome dati ono što mu pripada: carevo caru, a Božje Bogu.


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

1 komentar:

Unknown kaže...

Ova poruka današnjeg Evanđelja vrijedi samo za nas vjernike brate. Da samo za nas vjernike koji poštenim radom zarađujemo i plaćamo sve Zakonom propisano, koji ne varamo i krademo no oni koji se bave tim ne zakonitim radnjama , ne prijavljuju svojeg djelatnika te ne plaća poreze za države i sve drugo, takav ne može i neće razumjeti poruku pa makar je možda i čuo na nedjeljnoj misi. Kada su na jednoj duhovnoj obnovi kod našeg najpoznatijeg karizmatika velečasnog Zlatka Sudca :»Dali možemo kupovati kod alternativaca neke preparate za liječenje '», on je odgovorio:»Pitajte ga prvo dali plaća poreze». Znala sam tada na što apelira svojim odgovorom, upravo na ovu Isusovu rečenicu. Zaključujem da nam sve piše u Riječi kako trebamo živjeti ovozemaljski život samo treba čitati, zar ne ?