Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

28 listopada 2007

Farizej i carinik

28. listopada 2007.
30. nedjelja kroz godinu


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


1. čitanje: Sir 35, 12-14. 16-18


Gospodin je sudac i ne vrijedi kod njega lijepo lice. Nije pristran na štetu siromahovu i sluša molitvu potlačenoga. Ne prezire jauk siročeta ni udovice kad izlijeva svoj bol. Tko je ojađen, blagonaklono će biti uslišan, jer vapaj se njegov dižu do oblaka. Molitva poniznog prodire kroz oblake i on nema mira dok ona ne dođe do Boga i ne popušta dok ga Svevišnji ne pogleda, pravedno ne presudi i pravdu ne uspostavi.


Pripjevni psalam: 34 (33), 2-3. 17-19. 23



Jadnik vapi i Gospodin ga čuje.

Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba,
njegova će mi hvala biti svagda na ustima!
Nek' se Gospodinom duša moja hvali:
nek' čuju ponizni i nek' se raduju!

Jadnik vapi i Gospodin ga čuje.

Lice se Gospodnje okreće protiv zločinaca
da im spomen zatre na zemlji.
Pravednici zazivaju, i Gospodin ih čuje,
izbavlja ih iz svih tjeskoba.

Jadnik vapi i Gospodin ga čuje.

Blizu je Gospodin onima koji su skršena srca,
a klonule duše spasava.
Gospodin izbavlja duše slugu svojih,
i neće platiti tko god se njemu utječe.

Jadnik vapi i Gospodin ga čuje.


2. čitanje: 2 Tim 4, 6-8. 16-18


Predragi! Ja se već prinosim za žrtvu ljevanicu, prispjelo je vrijeme moga odlaska. Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti kojim će mi u onaj Dan uzvratiti Gospodin, pravedan sudac; ne samo meni, nego i svima koji s ljubavlju čekaju njegov pojavak. Za prve moje obrane nitko ne bijaše uza me, svi me napustiše. Ne uračunalo im se! Ali Gospodin je stajao uza me, on me krijepio da se po meni potpuno razglasi Poruka te je čuju svi narodi; i izbavljen sam iz usta lavljih. Izbavit će me Gospodin od svakoga zla djela i spasiti za svoje nebesko kraljevstvo. Njemu slava u vijeke vjekova! Amen!


Evanđelje: Lk 18, 9-14


U ono vrijeme: Nekima pak koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge potcjenjivahu, reče zatim ovu prispodobu: "Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: 'Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili - kao ovaj carinik.' Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.'"
"A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: 'Bože milostiv budi meni grešniku!' Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen."


Današnje evanđelje nam stavlja na razmišljanje prispodobu o farizeju i cariniku, koji su se došli moliti u Hramu. Znamo da su farizeji u Isusovo vrijeme bili oni koji su revno poznavali i obdržavali zakone, za sebe su mislili da su jedini koji vrijede, često puta su se sablažnjavali nad onima koji su na ovaj ili onaj način prekršili zakon ( TORA - petoknjižje). Za sebe misle da su pravednici. S druge pak strane, carinici su bili oni koji su ubirali porez, često puta su bili smatrani grešnicima, najveća odbojnost prema carinicima izvirala je iz religioznih motiva. Oni su stalno u dodiru s poganima, s nečistim, a rukama diraju nečisti novac. Prema tome, oni su grešnici, nečisti, pogani. Čitamo u rabinskim spisima:

"Ako uđe carinik u kuću, kuća postaje nečista."

"Sve ručice na posudi su čiste, osim ručice lonca carinika."

"Ne smije se mijenjati novac iz kase carinika ili poganina. Niti milostinja se ne može od njih primati."

Isusu ne smeta što ga nazivaju "prijateljem carinikâ i grešnikâ". Došao je spasiti upravo grešnike, bolesne, rubne.

Prispodobu o dva sina Isus završava: "Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje!"

Ovdje vidimo, s jedne strane one koji su revni vršitelji zakona, vjerskih propisa, i misle da su samim tim kod Boga vrijedniji. Bog nam u raznim prispodobama želi jasno staviti do znanja da mu je stalo često puta više do raskajanog griješnika, nego do stotina pravednika. Danas ima toliko vjernika, koji često, gotovo svakodnevno odlaze na misu, mole razne molitve, prisustvuju raznim seminarima obnove, a srce im je i dalje tvrdo, nemaju ljubavi, jer tim molitvama žele samo na sebe privući pozornost, žele drugima pokazati koliko je velika njihova vjera, zaboravljajući često pri tome, da Bog ne trpi oholost, nego poniznost. Često puta misle da nemaju nikakvog grijeha, jednom zgodom reče im Isus: "Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš?" I, često puta zaboravljaju na druge, omalovažavaju njihovo nastojanje da promijene život, omalovažavaju njihovu vjeru, nedostaje im ljubavi pomoći drugome, pružiti mu ljubav. Toliko današnjih moćnika provodi razne akcije za prikupljanje pomoći potrebnima, takvim činom za sebe pribavljaju epitete humanista, i velikih dobrotvora, ali ne rade to iz ljubavi, već iz pohlepe za časti i ugledom u društvu. Nažalost, slično se ponašaju mnogi izvođači duhovne glazbe u Hrvatskoj, izvodeći glazbu koja je namjenjena slavljenju Boga, žele proslaviti sebe, iz tog razloga je na katoličkim stranicama vrlo malo duhovne glazbe na hrvatskom jeziku. Ovdje sam stavio dvije pjesme grupe Otkrivenje iz Zagreba, koji su cijeli svoj repertoar stavili na raspolaganje na svojoj stranici, u smislu slušanja i spremanja na računalo, iako nisu izdali CD, iako sami snose sve troškove, jer uistinu žele slaviti Boga. Hvala im. Možete ih posjetiti na njihovoj stranici

http://www.otkrivenje.net/

Svi smo pozvani na istinsko obraćenje, na promjenu onog grešnog u nama, treba smoći snage i priznati Gospodinu svoju grešnost, skrušeno se pokajati, pokušati promijeniti dosadašnji način života i nastojati pomoći bratu čovjeku, tu u svom susjedstvu, na radnom mjestu, u svakoj prilici ljudskog življenja. Nastojmo ne osuđivati druge, i neka naša molitva ne bude samo beskonačno ponavljanje molitava, nego neka bude molitva iz srca, razgovor s Bogom. Jer, na kraju nas Bog neće pitati ovih

10 stvari

http://www.esnips.com/doc/877848dc-4806-43b9-bc2d-6a18b85ed309/10stvari


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Nema komentara: