Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

11 studenoga 2007

Vjera u uskrsnuće tijela

11. studeni 2007.
32. nedjelja kroz godinu



Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


1. čitanje: 2 Mak 7, 1-2. 9-14

U one dane: Uhvatiše sedmoricu braće zajedno s njihovom majkom. Kralj naredi da ih biju bičevima i volovskim žilama: htio ih je prisiliti da jedu zabranjeno svinjsko meso. Jedan od njih progovori u njihovo ime: "Što nas želiš pitati i od nas saznati? Radije ćemo umrijeti nego da prestupimo zakone svojih otaca!"
Drugi izdišući reče: "Ti nam, zlikovče, oduzimaš sadašnji život, ali će nas Kralj svijeta, zato što umiremo za njegove zakone, uskrisiti na život vječni."
Nakon njega mučili su trećega. On spremno isplazi jezik kad su zatražili i hrabro pruži ruke. Junački reče: "Od Neba sam primio ove udove, ali ih zbog njegovih zakona prezirem i nadam se da ću ih od njega natrag dobiti." I sam kralj i njegova pratnja zadiviše se hrabrosti mladića koji je prezirao muke.
Kad je taj preminuo, podvrgli su četvrtoga istim mukama. Prije nego što je izdahnuo, reče ovo: "Blago onom koji umre od ruke ljudi, u čvrstoj nadi koju ima od Boga: da će ga Bog uskrisiti! A ti - za tebe nema uskrsnuća na život!"


Pripjevni psalam: 17 (16), 1. 5-6. 8b. 15

Kad se probudim Gospodine,
naužit ću se pojave tvoje.

Počuj, Gospodine pravedni,
i vapaj mi poslušaj,
usliši molitvu iz usta iskrenih!

Kad se probudim Gospodine,
naužit ću se pojave tvoje.

Korak mi čvrsto prionu za tvoje staze,
ne zasta mi noga na putima tvojim.
Zazivam te, Bože, ti ćeš me uslišit':
prikloni mi uho i čuj riječi moje.

Kad se probudim Gospodine,
naužit ću se pojave tvoje.

Sakrij me u sjenu krila svojih,
a ja ću u pravdi gledati lice tvoje,
i kad se probudim,
naužit ću se pojave tvoje.

Kad se probudim Gospodine,
naužit ću se pojave tvoje.


2. čitanje: 2 Sol 2, 16 - 3, 5

Braćo! Sam Gospodin naš Isus Krist i Bog, Otac naš, koji nas uzljubi i koji nam po milosti dade trajno ohrabrenje i dobru nadu, neka ohrabri vaša srca i neka ih učvrsti u svakom dobru djelu i riječi! Uostalom, molite, braćo, za nas da riječ Gospodnja trči i proslavlja se kao i u vas i da se oslobodimo nezgodnih i opakih ljudi. Jer nemaju svi vjere! Ali, vjeran je Gospodin koji će nas učvrstiti i sačuvati od Zloga. A uzdamo se, u Gospodinu, u vas: da vršite i da ćete vršiti ono što vam zapovijedamo. A Gospodin neka upravi srca vaša k ljubavi Božjoj i postojanosti Kristovoj.


Evanđelje: Lk 20, 27-38 ili 20, 27. 34-38

U ono vrijeme: Pristupe k Isusu neki od saduceja, koji niječu uskrsnuće Upitaše ga: "Učitelju! Mojsije nam napisa: Umre li bez djece čiji brat koji imaše ženu, neka njegov brat uzme tu ženu te podigne porod bratu svomu. Bijaše tako sedmero braće. Prvi se oženi i umrije bez djece. Drugi uze njegovu ženu, onda treći; i tako redom sva sedmorica pomriješe ne ostavivši djece. Naposljetku umrije i žena. Kojemu će dakle od njih ta žena pripasti o uskrsnuću? Jer sedmorica su je imala za že

nu."
Reče im Isus: "Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća."
"A da mrtvi ustaju, naznači i Mojsije kad u odlomku o grmu Gospodina zove Bogom Abrahamovim, Bogom Izakovim i Bogom Jakovljevim. A nije on Bog mrtvih, nego živih. Ta svi njemu žive!"


U današnjim čitanjima vidimo da ljudska duša ne umire, već nakon što završi ovozemaljski put, prelazi u vječnost, u vječni život. Divan primjer nepokolebljive vjere imamo u prvom čitanju, kad ni po cijenu vlastitog života ovi mladići nisu htjeli prihvatiti poganske običaje, time nam pokazuju koliko je njihova vjera jaka. O, kako lako neki današnji vjernici pristaju na poganske običaje! Nedavno su slavili "Hallowen" ili "Dan vještica", pa tako u dnevnom tisku, smo mogli pročitati kako su u Italiji u seksualnom orgijanju ubili prijateljicu... Pa, nije li to strašno?! I onda će neki opet reći kako se radi o bezazlenom "običaju". Eto, još nije počelo ni vrijeme Došašća, ali i tu se već krije zamka, jer današnji stručnjaci za marketing, obasipaju nas već raznim blagdanskim prilikama za božićne poklone, uz to dolazi i nezaobilazni "djed božićnjak"... Uskoro će naše ulice i trgove preplaviti božićni ukrasi, jelke... Tako smo uhvaćeni u globalnu, iskrivljenu sliku slavljenja najljepšeg katoličkog blagdana, koji je prvenstveno blagdan obiteljskog zajedništva. Ovo pišem jer se time gubi tradicija hrvatskog naroda, gubi se onaj osjećaj pripremanja za blagdan Božića, a to je vrijeme Došašća, vrijeme isčekivanja, vrijeme u kojemu ćemo Gospodinu pripraviti put, poravniti staze... i na kraju uz takvu iskrivljenu sliku očekuje se samo poklon, nekakva proslava (party), umjesto hrvatskih božićnih pjesama pjevaju se razni "Zvončići" i "Santa claus coming to town". Obiteljsko okupljanje se pretvori u komentiranje poklona, a prisustvovanje misi pojedinci smatraju nepotrebnim. Žalosno, i što reći, danas nije potrebno podnijeti ovakvu žrtvu, kao u prvom čitanju. Potrebno je samo shvatiti značenje nadolazećih blagdana i pravilno ih proslaviti u duhu katoličke vjere, pripraviti put Gospodinu, da On dođe u naše srce, u naš život, i vodi nas putem spasenja.

Isus nam u Evanđelju donosi zalog svog uskrsnuća, pokazuje nam da se ne trebamo brinuti hoće li nas voljena osoba i dalje voljeti. Tu nema ljubomore, nema grčevitog straha za ljubav pojedinih osoba i brinuti za eventualnu odbačenost i osamljenost, jednostavno, u Kristu smo svi jedno, u zajedništvu. Kako vidimo reče im Isus: "Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća.". Zato, molimo Isusa da nam udijeli više ljubavi, da se što manje osjećamo odbačenima i osamljenima, da se jednostavno natječemo u istinskoj ljubavi, jer onda neće biti razloga za ljubomoru, srdžbu i zavist. Hvala Ti Isuse.

1 komentar:

optimist kaže...

Još samo da koji svećenik navrati na ove stranice dok priprema homiliju :-)