Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

04 studenoga 2007

Isus i Zakej

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


4. studeni 2007.
31. nedjelja kroz godinu1. čitanje: Mudr 11, 22 - 12, 3

Sav je svijet pred tobom kao zrnce praha na tezulji i kao kaplja jutarnje rose što se spušta na zemlju. A ti si milostiv svemu jer možeš sve i kroz prste gledaš na grijehe ljudima da bi se pokajali. Jer ti ljubiš sva bića i ne mrziš ni jedno koje si stvorio. Jer da si štogod mrzio, ne bi ga ni stvorio. A kako bi išta moglo opstojati ako ti ne bi htio? Ili se održati ako ga ti nisi u život dozvao? Ali ti štediš, jer sve je tvoje, Gospodaru, ljubitelju života, i tvoj je besmrtni duh u svemu. Blago kažnjavaš prestupnike, koriš ih i opominješ za grijehe njihove da se ostave zloće i da se ufaju u tebe, Gospodine!


Pripjevni psalam: 145 (144), 1-2. 8-11. 13cd-14


Blagoslivljat ću ime tvoje dovijeka,
Bože, kralju moj!

Slavit ću te, o Bože, kralju moj,
ime ću tvoje blagoslivljat' uvijek i dovijeka.
Svaki ću dan tebe slaviti,
ime ću tvoje hvaliti uvijek i dovijeka.

Blagoslivljat ću ime tvoje dovijeka,
Bože, kralju moj!

Milostiv je Gospodin i milosrdan,
spor na srdžbu, bogat dobrotom.
Gospodin je dobar svima,
milosrdan svim djelima svojim.

Blagoslivljat ću ime tvoje dovijeka,
Bože, kralju moj!

Nek' te slave, Gospodine, sva djela tvoja
i tvoji sveti nek' te blagoslivlju!
Neka kazuju slavu tvoga kraljevstva,
neka o sili tvojoj govore.

Blagoslivljat ću ime tvoje dovijeka,
Bože, kralju moj!

Vjeran je Gospodin u svim riječima svojim
i svet u svim svojim djelima.
Gospodin podupire sve koji posrću
i pognute on uspravlja.

Blagoslivljat ću ime tvoje dovijeka,
Bože, kralju moj!


2. čitanje: 2 Sol 1, 11 - 2, 2

Braćo! Uvijek molimo za vas da vas Bog učini dostojnima poziva i snažno dovede do punine svako vaše nastojanje oko dobra i djelo vaše vjere te da se proslavi ime Gospodina našega Isusa u vama i vi u njemu - po milosti Boga našega i Gospodina Isusa Krista. A što se tiče Dolaska Gospodina našega Isusa Krista i našeg okupljanja oko njega, molimo vas, braćo: ne dajte se brzo pokolebati u svom shvaćanju niti uznemiriti ni nekim duhom, ni nekom riječju, ni nekim tobože našim pismom, kao da će sad-na Dan Gospodnji.

Evanđelje: Lk 19, 1-10

U ono vrijeme: Uđe Isus u Jerihon. Dok je njime prolazio, eto čovjeka imenom Zakej. Bijaše on nadcarinik, i to bogat. Želio je vidjeti tko je to Isus, ali ne mogaše od mnoštva jer je bio niska stasa. Potrča naprijed, pope se na smokvu da ga vidi jer je onuda imao proći. Kad Isus dođe na to mjesto, pogleda gore i reče mu: "Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući." On žurno siđe i primi ga sav radostan. A svi koji to vidješe stadoše mrmljati: "Čovjeku se grešniku svratio!" A Zakej usta i reče Gospodinu: "Evo, Gospodine, polovicu svog imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko." Reče mu na to Isus: "Danas je došlo spasenje ovoj kući jer i on je sin Abrahamov! Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!"Ova zgoda iz Evanđelja nam pokazuje kako nas Bog sve poziva na promjenu u svom životu, ma koliko god se skrivali od Njega. Često puta se ponašamo poput Zakeja, želimo nekuda pobjeći misleći da nas Gospodin neće vidjeti, a da istovremeno budemo u njegovoj blizini. Pokušavamo se skrivati u masi vjernika, misleći da ima drugih koji su bliži Bogu, koji su spremniji služiti Bogu i izvršavati njegove zapovijedi, koji su pozvaniji na svetost. Jer, mislimo da to nije za nas, da nismo spremni. Ali, zaboravljamo da smo svi pozvani na svetost. Pa, ipak, Bog nas odmah primjećuje, i zove nas. On zna sve naše slabosti, želi doći u naše srce, želi da se sretemo s njime, da ga ugostimo u svome srcu. Potrebno je postupiti poput Zakeja i odgovoriti na Božji poziv. Sabrati se u dubini svoje duše, i priznati svoj grijeh, jer samo tako ćemo moći Isusa radosno primiti, tek tada će doći spasenje našu nutrinu, u naš život. Osjetiti ćemo olakšanje svaki put kad Bogu priznamo svoj grijeh i primimo ga u svoje srce. Ne treba se obazirati na mrmljanje onih kojima smeta što je Isus izabrao doći baš u moje srce, koji misle poput svjetine kako se Bog svratio grešniku. U Božićnoj noći ćemo pjevati pjesmu O pastiri, koja u trećoj strofi kaže:

Ljubav Božja prevelika
Primi pravu put čovjeka:
S neba siđe dolje radi grešnika
Rodi se u štali,
radi čovjeka.

Zato, ne zabrinjavajmo se što će drugi reći, otvorimo svoje srce, iskažimo Bogu svoju ljubav i zahvalnost, i primimo ga radosna srca.


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Nema komentara: