Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

20 ožujka 2008

Veliki Četvrtak - godina A


1. čitanje: Izl 12,1-8.11-14

Jahve reče Mojsiju i Aronu u zemlji egipatskoj: "Ovaj mjesec neka vam bude početak mjesecima; neka vam bude prvi mjesec u godini. Ovo objavite svoj zajednici izraelskoj: Desetog dana ovoga mjeseca neka svatko za obitelj pribavi jedno živinče. Tako, jedno na obitelj. Ako je obitelj premalena da ga potroši, neka se ona priključi svome susjedu, najbližoj kući, prema broju osoba. Podijelite živinče prema tome koliko koja osoba može pojesti. Živinče neka bude bez mane, od jedne godine i muško. Možete izabrati bilo janje bilo kozle. Čuvajte ga do četrnaestoga dana ovoga mjeseca. A onda neka ga sva izraelska zajednica zakolje kad se spusti suton. Neka uzmu krvi i poškrope oba dovratnika i nadvratnik kuće u kojoj se bude blagovalo. Meso, pečeno na vatri, neka se pojede te iste noći sa beskvasnim kruhom i gorkim zeljem. A ovako ga blagujte: opasanih bokova, s obućom na nogama i sa štapom u ruci. Jedite ga žurno: to je Jahvina pasha. Te ću, naime, noći ja proći egipatskom zemljom i pobiti sve prvorođence u zemlji egipatskoj - i čovjeka i životinju. Ja, Jahve, kaznit ću i sva egipatska božanstva. Krv neka označuje kuće u kojima vi budete. Gdje god spazim krv, proći ću vas; tako ćete vi izbjeći biču zatornomu kad se oborim na zemlju egipatsku." "Taj dan neka vam bude spomen-dan. Slavite ga kao blagdan u čast Jahvi. Svetkujte ga po trajnoj uredbi od koljena do koljena.


Ps 116,12-13.15-16.17-18

Čaša blagoslovna zajedništvo je Krvi Kristove!

Što da uzvratim Jahvi
za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja i
zazvat ću ime Jahvino.

Čaša blagoslovna zajedništvo je Krvi Kristove!

Dragocjena je u očima Jahvinim
smrt pobožnika njegovih.
Jahve, tvoj sam sluga, tvoj sluga, sin sluškinje tvoje:
ti si razriješio okove moje.

Čaša blagoslovna zajedništvo je Krvi Kristove!

Tebi ću prinijeti žrtve zahvalne,
zazvat ću ime Jahvino.
Izvršit ću Jahvi zavjete svoje
pred svim pukom njegovim,

Čaša blagoslovna zajedništvo je Krvi Kristove!


2. čitanje: 1 Kor 11,23-26

Doista, ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, zahvalivši razlomi i reče: "Ovo je tijelo moje - za vas. Ovo činite meni na spomen." Tako i čašu po večeri govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen." Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe.


Evanđelje: Iv 13,1-15

Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda. A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan. Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: "Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?" Odgovori mu Isus: "Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije." Reče mu Petar: "Nećeš mi prati nogu nikada!" Isus mu odvrati: "Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom." Nato će mu Šimun Petar: "Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!" Kaže mu Isus: "Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge - i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!" Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: "Niste svi čisti." Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: "Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! Ako dakle ja - Gospodin i Učitelj - vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih."Gospodine, u ovom velikom danu, spominjem se Tvoje ljubavi, neizmjerne otajstvene milosti, kad si nam u sakramentu svete Euharistije, u svetom Otajstvu, ostavio za hranu svoje Tijelo i Krv, u prilikama kruha i vina. Pokazuješ nam u pranju nogu apostolima, znakove svoje ljubavi i služenja. Pozivaš me da primam Tvoje Tijelo i Krv, da bih mogao biti otvoren u ljubavi, da bih mogao služiti drugima. Gospodine, operi me, operi sve moje slabosti, udijeli mi milost da mogu slijediti tvoj primjer i biti ponizan, tako da se mogu darovati potpuno drugima u služenju bratu čovjeku, a ne tražiti da mi drugi služe. Da mogu ljubiti i dati se do kraja, živjeti za druge. Neka ono što drugome činim bude iz ljubavi, i iz čiste potrebe srca, i tada će se pojaviti ljubav, jer ona se onda jednostavno dogodi. Kriste, hvala Ti napose, što si na ovakav način ustanovio svetu crkvu katoličku, ujedno si na ovaj način ustanovio sveti red, podaj molim Te, da naši svećenici pravom ljubavlju i služenjem, pridonose širenju Tvoje Riječi. Obdari ih svojom milošću, da spremno izvršavaju povjernu im zadaću. Neka budu primjer svjedočenja vjere, da bi kao naši duhovni pastiri, u svemu bili primjer i oslonac. Gospodine, i svećenici su ipak ljudi, griješe, ali daj im snage da Ti služe čista srca, da se mogu othrvati kad dođu napasti, težiti duhovnosti, duhovnim vrednotama. Da budu u svijetu, ali ne od svijeta, kao što bismo trebali biti i svi mi koji u Tebe vjerujemo. Gospodine, udijeli mi milost, da često molim za svećenike, da im uvijek kad je potrebno budem na pomoći, i da zajedno s njima ostvarujem Tvoje zajedništvo.


SVETA MARIJO, MOLI SVOGA SINA, DA NAM ISUS DADE DOBRIH SVEĆENIKA!

SVEĆENIKA, MAJKO, SVOJOJ CRKVI DAJ, KOJI ĆE NAS, MAJKO, VODITI U RAJ.
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Nema komentara: