Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

13 travnja 2008

4. Vazmena Nedjelja - Isus dobri pastir


1. čitanje: Dj 2,14.36-41

A Petar zajedno s jedanaestoricom ustade, podiže glas i prozbori: "Židovi i svi što boravite u Jeruzalemu, ovo znajte i riječi mi poslušajte: Pouzdano dakle neka znade sav dom Izraelov da je toga Isusa kojega vi razapeste Bog učinio i Gospodinom i Kristom." Kad su to čuli, duboko potreseni rekoše Petru i drugim apostolima: "Što nam je činiti, braćo?" Petar će im: "Obratite se i svatko od vas neka se krsti u ime Isusa Krista da vam se oproste grijesi i primit ćete dar, Duha Svetoga. Ta za vas je ovo obećanje i za djecu vašu i za sve one izdaleka, koje pozove Gospodin Bog naš." I mnogim je drugim riječima još svjedočio i hrabrio ih: "Spasite se od naraštaja ovog opakog!" I oni prigrliše riječ njegovu i krstiše se te im se u onaj dan pridruži oko tri tisuće duša.


Ps 23,1-4.5.6

Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam!


Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim
on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.

Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam!


Stazama pravim on me upravlja
radi imena svojega.
Pa da mi je i dolinom smrti proći,
zla se ne bojim,
jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja
utjeha su meni.

Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam!


Trpezu preda mnom prostireš
na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš,
čaša se moja prelijeva.

Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam!

Dobrota i milost pratit će mene
sve dane života moga.
U Gospodnjem ću domu prebivati
kroz dane mnoge.

Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam!


2. čitanje: 1 Pt 2,20-25

Kakve li slave doista ako za grijehe udarani strpljivo podnosite? No ako dobro čineći trpite pa strpljivo podnosite, to je Bogu milo. Ta na to ste pozvani jer i Krist je trpio za vas i ostavio vam primjer da idete stopama njegovim. On koji grijeha ne učini nit mu usta prijevaru izustiše; on koji na uvredu nije uvredom uzvraćao i mučen nije prijetio, prepuštajući to Sucu pravednom; on koji u tijelu svom grijehe naše ponese na drvo da umrijevši grijesima pravednosti živimo; on čijom se modricom izliječiste. Doista, poput ovaca lutaste, ali se sada obratiste k pastiru i čuvaru duša svojih.


Evanđelje: Iv 10,1-10

"Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi. A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju." Isus im kaza tu poredbu, ali oni ne razumješe što im htjede time kazati. Stoga im Isus ponovno reče: "Zaista, zaista, kažem vam: ja sam vrata ovcama. Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici; ali ih ovce ne poslušaše. Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju."


Isuse, danas ima dosta onih koji se prikazuju pastirima, žele nas otrgnuti od Tebe, svojim djelima nasrću na čistoću duše, njima nije do ovaca, traže samo svoju korist i vide samo dobitak u svemu tome. Gospodine, Ti si pastir dobri, poznaješ ovce svoje, i ovce poznaju tvoj glas, a razbojnici rastjeruju ovce, ovce bježe od njih, umjesto da idu pred njima, oni ih iskorištavaju za svoje sitne prljave interese. Gospodine, ti si vrata ovcama, u Tvojoj blizini osjećamo sigurnost i utjehu, ti nas iskreno zoveš po imenu, ne tražiš ništa za sebe, daruješ nam sebe, daješ nam život, puninu života, da ga imamo u izobilju. Hvala Ti, Isuse, što nas ljubiš, što ti je stalo do svake ovce iz stada, što si se darovao za sve nas.
Get this widget | Track details | eSnips Social DNANema komentara: