Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

27 travnja 2008

6. Vazmena Nedjelja - Duh branitelj


1. čitanje: Dj 8,5-8.14-17

Filip tako siđe u grad samarijski i stade im propovijedati Krista. Mnoštvo je jednodušno prihvaćalo što je Filip govorio slušajući ga i gledajući znamenja koja je činio. Doista, iz mnogih su opsjednutih izlazili nečisti duhovi vičući iza glasa, a ozdravljali su i mnogi uzeti i hromi. Nasta tako velika radost u onome gradu. Kad su apostoli u Jeruzalemu čuli da je Samarija prigrlila riječ Božju, poslaše k njima Petra i Ivana. Oni siđoše i pomoliše se za njih da bi primili Duha Svetoga. Jer još ni na koga od njih ne bijaše sišao; bijahu samo kršteni u ime Gospodina Isusa. Tada polagahu ruke na njih i oni primahu Duha Svetoga.


Ps 66,1-3.4-5.6-7.16.20

Kliči Bogu, sva zemljo.

Kliči Bogu, sva zemljo,
opjevaj slavu imena njegova,
podaj mu hvalu dostojnu.
Recite Bogu:
"Kako su potresna djela tvoja!

Kliči Bogu, sva zemljo.

Sva zemlja nek' ti se klanja i nek' ti pjeva,
neka pjeva tvom imenu!"
Dođite i gledajte djela Božja:
čuda učini među sinovima ljudskim.

Kliči Bogu, sva zemljo.

On pretvori more u zemlju suhu
te rijeku pregaziše.
Stog' se njemu radujmo!
Dovijeka vlada jakošću svojom!

Kliči Bogu, sva zemljo.

Dođite, počujte, svi koji se Boga bojite,
pripovjedit ću što učini duši mojoj!
Blagoslovljen Bog koji mi molitvu ne odbi,
naklonosti ne odvrati od mene!

Kliči Bogu, sva zemljo.2. Čitanje: 1 Pt 3,15-18

Naprotiv, Gospodin - Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti da oni koji ozloglašuju vaš dobar život u Kristu, upravo onim budu postiđeni za što vas potvaraju. Ta uspješnije je trpjeti, ako je to Božja volja, čineći dobro, nego čineći zlo. Doista, i Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu - ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu.


Evanđelje: Iv 14,15-21

"Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je. Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama. Još malo i svijet me više neće vidjeti, no vi ćete me vidjeti jer ja živim i vi ćete živjeti. U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama. Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati."Gospodine, danas nam poručuješ: "Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati..." Hvala ti Isuse što nas nisi ostavio same, kao siročad, daješ nam svoga duha, Duha istine, Duha Svetoga. Divna je tvoja ljubav što nam pružaš takvu zaštitu, duha koji će nas braniti i štititi, koji će nas voditi, što si po Duhu Svetom osigurao trajnu prisutnost s nama. Daj mi Gospodine, da nikada ne zaboravim tvojih zapovjedi, pomozi mi da ih čuvam i pridržavam ih se, živim po njima, i tako ljubeći Tebe, ljubim Oca koji je na nebesima, bit ćemo u ljubavi, i ljubav će se u meni očitovati. Sretan sam jer Ti ćeš se Isuse u meni očitovati. Postoji snaga ljubavi koja je povezana sa snagom Božjom, jer Bog je ljubav. To je djelovanje Duha Svetoga, živoga u ljubavi, brizi i sućuti, i u svim drugim dobrim djelima.
Želio bih se osvrnuti na susret Hrvatske Katoličke Mladeži (HKM) 2008., u Varaždinu. Zaista je bilo divno vidjeti toliku mladež gdje slavi Gospodina, skupa s kardinalom, i biskupima pjevaju i sudjeluju u Euharistijskoj gozbi. Prekrasna propovijed msgr Ante Ivasa, nadbiskupa šibenske nadbiskupije u kojoj mladima poručuje kako je Krist trs a vi mladice, kako su oni, mladi te mladice, u vinogradu Kristovu, i pohvalivši njihovu vjeru poručio im da i dalje budu te mladice, da budu postojani, kao što i kaže moto ovogodišnjeg susreta mladih „Bijahu postojani“. Kriste hvala ti što ima toliko mladih koji žele biti postojani.


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Nema komentara: