Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

05 travnja 2009

Veliki Ponedjeljak


1. čitanje: Iz 42

Evo Sluge mojega koga podupirem, mog izabranika, miljenika duše moje. Na njega sam svoga duha izlio da donosi pravo narodima. On ne viče, on ne diže glasa, niti se čuti može po ulicama. On ne lomi napuknutu trsku niti gasi stijenj što tinja. Vjerno on donosi pravdu, ne sustaje i ne malakše dok na zemlji ne uspostavi pravo. Otoci žude za njegovim naukom. Ovako govori Jahve, Bog, koji stvori i razastrije nebesa, koji rasprostrije zemlju i njeno raslinje, koji dade dah narodima na njoj i dah bićima što njome hode. Ja, Jahve, u pravdi te pozvah, čvrsto te za ruku uzeh; oblikovah te i postavih te za Savez narodu i svjetlost pucima, da otvoriš oči slijepima, da izvedeš sužnje iz zatvora, iz tamnice one što žive u tami.


Psalam: 27

Vjerujem da ću uživati dobra Jahvina
u zemlji živih.

Jahve mi je svjetlost i spasenje:
koga da se bojim?
Jahve je štit života moga:
pred kime da strepim?

Vjerujem da ću uživati dobra Jahvina u zemlji živih.

Kad navale na me zlotvori
da mi tijelo žderu,
protivnici moji i dušmani,
oni posrću i padaju.

Vjerujem da ću uživati dobra Jahvina u zemlji živih.

Nek' se vojska protiv mene utabori,
srce se moje ne boji;
nek' i rat plane protiv mene,
i tada pun sam pouzdanja.

Vjerujem da ću uživati dobra Jahvina u zemlji živih.

Evanđelje: Iv 12

Šest dana prije Pashe dođe Isus u Betaniju gdje bijaše Lazar koga je Isus uskrisio od mrtvih. Ondje mu prirediše večeru. Marta posluživaše, a Lazar bijaše jedan od njegovih sustolnika. Tada Marija uzme libru prave dragocjene nardove pomasti, pomaže Isusu noge i otare ih svojom kosom. I sva se kuća napuni mirisom pomasti. Nato reče Juda Iškariotski, jedan od njegovih učenika, onaj koji ga je imao izdati: "Zašto se ta pomast nije prodala za trista denara i razdala siromasima?" To ne reče zbog toga što mu bijaše stalo do siromaha, nego što bijaše kradljivac: kako je imao kesu, kradom je uzimao što se u nju stavljalo. Nato Isus odvrati: "Pusti je! Neka to izvrši za dan mog ukopa! Jer siromahe imate uvijek uza se, a mene nemate uvijek." Silno mnoštvo Židova dozna da je Isus ondje pa se okupi, ne samo zbog Isusa, već i zato da vide Lazara kojega on bijaše uskrisio od mrtvih. A glavari svećenički odlučiše i Lazara ubiti jer su zbog njega mnogi Židovi odlazili i vjerovali u Isusa.
Jedna žena je izlila cijelu bočicu pomasti na Tvoje noge, Gospodine, Marija Magdalena, koja je svojim suzama oprala Tvoje svete noge I otrla ih svojom kosom. Juda mrmlja da se taj novac mogao bolje iskoristiti, radilo se o godišnjoj zaradi, kaže da je bolje bilo da se taj novac iskoristio za podijeliti siromasima. Čak ni učenici nisu shvatili, ali Gospodine kažeš da je to učinila za dan Tvoga ukopa. Isuse, ova žena htjela Ti je iskazati ljubav, jer si je vratio u život, bio je to njezin osobni čin ljubavi i predanja, oprošteni su joj grijesi jer je mnogo ljubila. Ona nije marila koliko to košta, nije u nje bilo proračunatosti. Gospodine, i od nas očekuješ da Ti iskazujemo svoju ljubav, i od nas očekuješ pomazanje ljubavi.

Nema komentara: