Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

02 travnja 2009

Hvala, Ivane Pavle II !

U subotu 2. travnja 2005. godine, u 21,37 sati umro je papa Ivan Pavao II. Osvajao je srca cijeloga svijeta. Star čovjek, čovjek s križem, čovjek čvrsto oslonjen, starac gotovo obješen o križ. Jednako tako, kao što je to bio cijeli život.

Ivan Pavao II, kroz svih 26 godina pontifikata - čovjek s križem. Papa Veliki. Vrhovni moralni autoritet našega doba. Bilo je to tako kroz više od 26 godina pontifikata, bit će to bogatstvom baštine za buduće naraštaje.


TOTUS TUUS, IVANE PAVLE!

Otišao je! Otputovao je ostavivši tragove u srcima! Što napisati? Kažu i javljaju da je umro. No, zar se zapravo nije rodio? Smrti za takve nema. Oni samo putuju. Tako je Papa Ivan Pavao II. otputovao na svoje posljednje hodočašće – u ruke Oca Nebeskoga. Otišao je kući. Otišao je Majci u krilo. Da. Još jednom joj želi reći: "Totus tuus, Maria – Sav tvoj, Marijo".

Zašto smo ga voljeli? Zato što je bio Papa? Istina. Ali bijaše još papa, ali nisu bili voljeni na takav način. U Ivanu Pavlu II. voljeli smo Boga kojemu je otvorio svoja vrata. Voljeli smo u njemu Mariju koja mu bijaše odvjetnica. Voljeli smo u njemu običnog čovjeka koji nađe skrovište u njegovom srcu. Voljeli smo u njemu Crkvu kojoj je služio a ne vladao. Voljeli smo u njemu bolest i nemoć koju nije skrivao. Voljeli smo ga jer je bio ljubav. Ljubio je do kraja, svakoga i svugdje. Ljubio je i ondje, kako sv. Franjo kaže, gdje ljubav nije ljubljena.

Ne smije se zanemariti činjenica da smo s ovoga svijeta otpratili Papu koji je umirao s krunicom u ruci. Njegov "Amen" je poput Isusova usklika "Svršeno je!". Pristao je da se Božji naum u njemu do krajnjih granica ispuni. Svoj Fiat – budi volja tvoja, izgovarao je poput Marije, koja mu bijaše majka i učiteljica.

Iz naše medugorske perspektive, možemo kazati kako je otišao čovjek koji je tiho slavio i pratio Gospina ukazanja. Njegova sklonost Medugorju bila je neupitna. Svjedoci tome su brojni kardinali, biskupi, svećenici, uglednici kojima je davao blagoslov prigodom hodočašća Kraljici Mira u Medugorje. Marijin čovjek znao je prepoznati snagu sakramentalnog života Crkve koji je kao rijeka milosti kružio svijetom. Fizički nije bio u Medugorju, ali mu srce bijaše u njemu. Papa je računao s Gospom, ali i Gospa je računala s njim. Putovali su skupa i druge pozivali Kristu. Skupa su "osvajali" svijet mržnje i pretvarali ga u oazu mira i ljubavi. Nakon svega, ne začuđuju riječi jedne djevojke: «Totus tuus, Ivane Pavle!». Iste te riječi po kojima je živio, i mi možemo ponoviti: Totus tuus!

fra Mario Knezovic













PAPA IVAN PAVAO II. O MEĐUGORJU

Ove izjave nisu ovjerene Papinim pečatom i potpisom, ali su ih prenijeli svjedoci kojima se može vjerovati.

1. Papa je vidjelici Mirjani Soldo u jednom privatnom razgovoru rekao: "Da nisam papa, vec bih bio u Međugorju i ispovijedao bih". (1987.)

2. Mons. Maurillo Krieger, prijašnji biskup Florianopolisa (Brazil) bio je u Međugorju četiri puta. On piše: "1988. nakon privatne mise s Papom, on je, a da ga nitko nije ništa pitao, rekao: "Molite za mene u Međugorju". Rekao sam Papi drugom zgodom: "Idem u Medugorje četvrti put". Papa se malo sabrao i rekao: "Međugorje, Međugorje. To je duhovno središte svijeta." Isti dan sam razgovarao s drugim brazilijanskim biskupima s Papom za vrijeme ručka i rekao sam mu: "Svetosti, mogu li reći vidiocima iz Međugorja da im vi šaljete svoj blagoslov"? On je odgovorio: "Da, da, i zagrlio me."

3. Skupini liječnika, koji posebno brane dostojanstvo nerodenoga života, 1. kolovoza 1989. Papa je rekao: "Da, danas je svijet izgubio smisao nadnaravnoga. U Međugorju su mnogi tražili i našli ovaj smisao u molitvi, postu i ispovjedi."

4. Korejski katolički tjednik ("Katoličke novine") objavio je 11. studenog 1990. sljedeći članak što ga je napisao predsjednik korejske biskupske komisije mons. Angelo Kim: "Pri kraju posljednje Biskupske sinode u Rimu, korejski biskupi bili su pozvani na objed kod Pape. Mons. Kim tom se prigodom obratio Papi riječima: "Zahvaljujuci vama, Poljska je oslobođena od komunizma." A Papa je na to uzvratio: "Nisam to ja ucinio. To je djelo Djevice Marije, kako je ona to obznanila u Fatimi i Medugorju…. Ima biskupa koji su protiv... ali treba gledati i mnoštvo puka koje to jamči, pa brojna obraćenja... sve je to na smjeru Evandelja; sve te čimbenike treba ozbiljno proučiti."

5. 20. srpnja 1992. Papa je rekao fra Jozi Zovki: "Brinite se za Međugorje, čuvajte Međugorje, ne umarajte se, ustrajte. Hrabro, ja sam s vama. Branite, slijedite Međugorje."

6. U studenom 1994. nadbiskup Paraguaya, mons. Felipe Santiago Benetez pitao je Svetog Oca Papu je li ispravno dati odobrenje da se vjernici okupe u duhu Međugorja, pogotovo sa svećenikom iz Medugorja. Sveti Otac je odgovorio: "Odobri sve što se odnosi na Međugorje".

7. U neslužbenom dijelu susreta Pape Ivana Pavla II. i hrvatskog državnog i crkvenog izaslanstva održanog u Rimu 7. travnja 1995., Sveti Otac je između ostaloga rekao i to da postoji mogućnost njegova ponovnog posjeta Hrvatskoj. Pritom je spomenuo mogućnost dolaska u Split, te u marijanska svetišta Mariju Bistricu i Medugorje. (Slobodna Dalmacija, 8. travnja 1995., str. 3.)

8. travnja navečer, u župnoj crkvi sv. Jakova održana je sv. misa zadušnica za Svetog Oca Ivana Pavla II. U prepunoj crkvi sv. misu predslavio je župnik fra Branko Radoš u koncelebraciji s međugorskim fratrima i četrdeset i jednim svećenikom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i inozemstva. Na dan pokopa Svetoga Oca u Međugorju se na njegove nakane molio Put križa na Križevcu.

9. 15. ožujka 1997. dr. Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, rekao je sljedeće: "Ponavljam da mi je prilikom mog zadnjeg razgovora s njim Papa Ivan Pavao II. rekao da bi prilikom posjeta Bosni i Hercegovini želio posjetiti i Međugorje".

GOSPA O PAPI IVANU PAVLU II.

1. Prema svjedočanstvu vidjelaca, 13. svibnja 1982., vezano uz atentat na Papu, Gospa je rekla: "Njegovi su ga neprijatelji pokušali ubiti, ali ja sam ga zaštitila".

2. Gospa 26. rujna 1982. preko vidjelaca šalje Papi poruku: "Neka se smatra ocem svih ljudi, a ne samo kršćana; neka navješćuje neumorno i hrabro poruku Mira i Ljubavi medu ljudima."

3. Preko Jelene Vasilj, koja je imala nutarnja videnja, 16. rujna 1982. Gospa je progovorila o Papi: "Bog mu je dao dopuštenje pobijediti Sotonu".

Traži od sviju, a posebno od Pape "širiti poruku koju sam primila od svoga Sina. Želim Papi povjeriti riječ s kojom sam došla ovdje u Međugorje: Mir; on je treba raširiti na sve strane svijeta... treba ujediniti kršćane svojom riječju i svojim propovijedanjem. Neka poglavito među mladima raširi poruke koje je primio od Oca u molitvi. Bog ga tada nadahnjuje."

Osvrćući se na poteškoće župe glede biskupa i komisija za ispitivanje dogadaja u župi Međugorje, Gospa je rekla: "Treba slijediti crkveni autoritet... medutim, prije nego što ona dade svoj pravorijek potrebno je duhovno napredovati. Ona svoj pravorijek neće izreći u žurbi. Događa se slično kao s rođenjem kojeg slijedi krštenje i potvrda. Crkva će potvrditi ono što je rođeno od Boga. Trebamo ići i napredovati u duhovnom životu, tjerani ovim porukama".

4. Prilikom prvog boravka Pape Ivana Pavla II. u Hrvatskoj, Gospa je rekla:

"Draga djeco! Danas sam s vama sjedinjena na poseban način, moleći za dar nazočnosti mog ljubljenog sina u vašoj domovini. Molite, dječice, za zdravlje moga najdražeg sina, koji trpi, a kojeg sam ja izabrala za ova vremena. Ja molim i zagovaram pred svojim Sinom Isusom, da se ostvari san, koji su imali vaši oci. Molite, dječice, na poseban način, jer sotona je jak i želi uništiti nadu u vašem srcu. Ja vas blagoslivljam. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu!" (25. kolovoza 1994.)

TRAŽITE KRISTA HRABRO

"Nemojte se bojati Krista!
Ovo ponavljam danas svima vama mladi!
On ne traži otuđenje vaše osobnosti;
ne ponizuje, ne degradira niti muči vašu pamet;
ne krati vam vašu slobodu!
On je Sin Božji,
utjelovio se, umro, uskrsnuo radi nas i radi našega spasenja,
to jest radi našeg istinskog i potpunog oslobođenja.
On, Bog, htio je doista postati jedan od nas,
naš spasitelj, naš otkupitelj,
naš prijatelj, naš brat;
ušao je u naše probleme
i u naše svakidašnje drame;
osjetio je našu slabost,
našu krhkost, našu nestalnost,
i na kraju doživio tešku izdaju od najbližih
i bolnu smrt.
Kao utjelovljenje beskrajnog Božjeg milosrđa
Krist je donio čovječanstvu
svoju poruku istine i nade,
činio je čudesa, osigurao oproštenje grijeha,
ali nadasve se predao Ocu
u silnoj ljubavi,
kao žrtva za okajanje naših grijeha!

Pred Kristom, predragi mladi,
ne može se ostati nezainteresiran!
Ne nalazimo se samo pred učiteljem
- koliko god bio slavan - ideologija
ili pred čovjekom koji ima posebno vjersko iskustvo;
ili pred velikim prorokom, ili pred povlaštenim čovjekom,
u kojem bi bila neka posebna moralna Božja prisutnost.

Takve osobe nas mogu zainteresirati
kroz neko vrijeme u našim studijama, povjesnim,
književnim, filozofskim, vjerskim.
Krist, po svojoj posebnoj ljudskoj i božanskoj stvarnosti,
po jedinstvenom poslanju što ga je od Oca primio,
obuhvaća i prihvaća sav naš ljudski život,
jer je on središte povijesti,
Otkupitelj čovjeka!

Zato vam danas kažem:
Tražite Krista, objektivno, pošteno i hrabro!
Potrudite se da ga do kraja upoznate: neprestano ga proučavajte.
Taj vaš neprestani napor
da osobno i u zajednici dobro upoznate
događaj - Krista
božanskom milošću završava ili će završiti u vjeri,
koja je Božji dar i osobni odgovor čovjeku.
Taj stav vjere u Isusa Krista,
pravog Boga i pravog čovjeka,
ne znači smanjivanje vaših kulturoloških zahtjeva,
nego je pravo obogačenje
i uzdignuće vaše žeđi za spoznajom i vaše pameti,
koja je otvorena snažnom djelovanju božanske objave."

(Ivan Pavao II., Govor mladima, XX. nacionalni euharistijski kongres, Milano, 21.5.1983.)

Molitva za Papu Ivana Pavla II

Bože, darivatelju zemaljskoga i nebeskoga života,
ova okupljena Crkva upućuje ti večeras smjernu molitvu
s mjesta na kojemu je sluga tvoj Ivan Pavao
sa svom predanošću srca uzdizao k tebi vapaj za ovaj vjerni narod.
Ovo sveto mjesto za nas je i danas
živi spomen na njegove milosne pohode našoj domovini,
živi spomen na njegov blagi lik, uronjen u molitvu,
živi spomen na njegovu riječ
kojom nas je snažio u ljubavi, u praštanju
i izgrađivanju evanđeoske pravednosti i mira.

Zahvalni, Gospodine, na daru dobroga pastira
i na svemu što si nam u njemu darovao,
upućemo ti večeras, s ovog istoga mjesta, molitvu za njega,
za slugu tvoga Ivana Pavla koji stoji pred tvojim licem:
Ti, Gospodine, koji si bogat milosrđem,
puninom svoje ljubavi nagradi našega pastira
za svu ljubav koju je nesebično dijelio sa svakim čovjekom.
Ti, Gospodine,
koji si jedini izvor istinskoga mira i uvir svega ljudskoga hoda,
uvedi našega dobrog oca u vječni mir
koji je on sa svom predanošću naviještao i gradio.
Ti, Gospodine, koji si Svjetlo neugasivo,
obasjaj svjetlom koje vječno traje,
njega, lučonošu vječne istine u ovome svijetu zahvaćenom tamom.
Primi, Gospodine, vjernoga slugu svoga u svoje očinsko krilo,
udijeli mu mjesto među svojim odabranima i svetima,
mjesto koje nam je pripravio Sin tvoj, Krist Gospodin,
prešavši prag smrti i otvorivši nam vrata vječnosti.

Obasjaj, Gospodine, svojim svjetlom i Crkvu;
razbistri nam pogled vjere
da jasnije spoznamo kako je smrt prijelaz u puninu života
koji si nam pripravio od postanka svijeta.
Osnaži korak svoje Crkve hodočasnice
i pomozi joj da vjerno naviješta i nasljeduje
Kristov put, evanđelje života,
kojim nas je sluga tvoj Ivan Pavao u ljubavi vodio.
U novome tisućljeću, u koje nas je on - pun radosne nade - uveo,
udijeli svojoj Crkvi Duha odvažne vjernosti evanđelju
i Duha sigurne nade.

Svoje vapaje predajemo zagovoru,
blažene Djevice Marije, Majke Otkupiteljeve i Majke Crkve,
kojoj se naš dobri pastir za života sav predao.

Primi Gospodine, naše prošnje:
uvedi slugu svoga Ivana Pavla u svoj očinski dom,
u nebesko kraljevstvo,
a nas što još putujemo ovom zemljom
osnaži zajedništvom nebeske i zemaljske Crkve,
kako bismo bili istinski svjedoci novoga neba
i graditelji nove zemlje,
do na kraj svijeta i do konca vremena,
u Duhu Svetom koji nam je dan,
po Sinu tvome,
uskrslom i među nama zauvijek prisutnom,
Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Nema komentara: