Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

08 siječnja 2008

Gospa od brze pomoći


1. čitanje: 1 Iv 4,7-10

Ljubljeni, ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga. Tko ne ljubi, ne upozna Boga jer Bog je ljubav. U ovom se očitova ljubav Božja u nama: Bog Sina svoga jedinorođenoga posla u svijet da živimo po njemu. U ovom je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego - on je ljubio nas i poslao Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše.


Ps 72,1-4.7-8

Salomonov.

Bože, sud svoj daj kralju
i svoju pravdu sinu kraljevu.
Nek' puku tvojem sudi pravedno,

siromasima po pravici!
Nek' bregovi narodu urode mirom,
a brežuljci pravdom.

Sudit će pravo ubogim pučanima,
djeci siromaha donijet će spasenje,
a tlačitelja on će smrviti.

U danima njegovim cvjetat će pravda
i mir velik - sve dok bude mjeseca.
I vladat će od mora do mora i od Rijeke do granica svijeta.


Evanđelje: Mk 6,34-44

Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu. A u kasni već sat pristupe mu učenici pa mu reknu: "Pust je ovo kraj i već je kasno. Otpusti ih da odu po okolnim zaseocima i selima i kupe sebi što za jelo." No on im odgovori: "Podajte im vi jesti." Kažu mu: "Da pođemo i kupimo za dvjesta denara kruha pa da im damo jesti?" A on će im: "Koliko kruhova imate? Idite i vidite!" Pošto izvidješe, kažu: "Pet, i dvije ribe." I zapovjedi im da sve, u skupinama, posjedaju po zelenoj travi. 40I pružiše se po sto i po pedeset na svaku lijehu. On uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, izreče blagoslov pa razlomi kruhove i davaše učenicima da posluže ljude. Tako i dvije ribe razdijeli svima. I jeli su svi i nasitili se. I od ulomaka nakupiše dvanaest punih košara, a i od riba. A jelo je pet tisuća muškaraca.


Na stranicama:

http://zupa-gospe-brze-pomoci.hr/

http://www.ursulinke.hr/slavonski_brod.htm


pronašao sam ove predivne tekstove, možete saznati više, ako posjetite njihove župske stranice. Izabrao sam nekoliko vrlo zanimljivih tekstova:


Sestre uršulinke sa sobom su donijele i pobožnost Gospi brze pomoći koja je nastala među uršulinkama u Sjevernoj Americi. Ta pobožnost je nevjerojatno brzo bila prihvaćena od mnogih tako da su se s vremenom razvila hodočašća na Gospin dan – svakog 8. u mjesecu.


Papa Ivan Pavao II

" Povjeravam vas Mariji, zaručnici Josipovoj i majci Isusovoj, koju toliko štujete u svetištima u Aljmašu i Voćinu. Neka vas ona pouči o duhu razmatranja, koje je živjela u Nazaretu, o junačkoj jakosti očitovanoj na Kalvariji, o misionarskoj podložnosti Duhu, kojega je zajedno s prvom kršćanskom zajednicom primila na dan Pedesetnice, i neka vam sve to isprosi. Marija sve vas dovela Isusu!"

(Iz homilije Svetoga Oca u Osijeku, 7. lipnja 2003.)


HOMILIJA NA SVETKOVINU GOSPE OD BRZE POMOĆI
(8. siječnja 2007. u 6,30 h)

Biti blizu nekome – kako je to, braćo i sestre, bitno i važno! Biti blizu napose kada je potrebno. Biti blizu kada se nadvije tjeskoba, osjeća nelagoda, bliži opasnost, dolazi nevolja… Biti blizu… Osjećati blizinu Boga i čovjeka – to je životno potrebno.

Za događaj svadbe u Kani Galilejskoj, taj radosni događaj nad koji se nadvila tjeskoba i moguća javna sramota za mladence i domaćine, bila je sudbonosna blizina Isusa i Marije. Zato na samom početku Evanđelja bilježi sv. Ivan: "Bila je ondje Isusova majka… bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici". Spasonosno je biti blizu, dijeliti trenutke radosti i nada, žalosti i tjeskobe svakoga čovjeka, svake obitelji, svoga naroda, čitavoga čovječanstva. A zar ne da je majčinska blizina uvijek posebno dragocjena. Kao što se pokazala Marijina na svadbi u Kani, tako i u životu Njezina Sina Isusa Krista. I uopće Njezina suradnja s Bogom u djelu spasenja.

Osim što je prevrijedno "biti blizu", potrebno je "biti blizu okom i srcem", otkriti potrebu, pročitati muku bližnjega, spremno na nju odgovoriti. Marija je u tome bila i ostaje velika. Imala je budno oko i veliko srce kojim je uočila nelagodu u kojoj se u slavlju vjenčanja našao mladi par i njihovi najbliži, te s puno osjetljivosti i takta našla načina da intervenira, da djeluje, da pomogne. S jedne strane nije bila pasivni promatrač, nije sjedila među uzvanicima, a s druge strane nije trubila drugima o mogućoj sramoti, nije brže-bolje prepričavala kako se domaćini nisu pripremili za tolike goste i veliko slavlje… Ona srcem žene i majke traži načina kako brzo pomoći, kako priteći sramotu, a nepomutiti ničim radost nego je još umnožiti i učvrstiti, oplemeniti i uvećati. A kada ima takve spremnosti i iskrene vjere, Bog ne krati čuda!

Takvom se Marija pokazuje u Kani, takva ostaje za sva vremena kao brižna Majke Crkve, brižna Majka učenika svoga Sina i svih nas koji u Nju gledamo, s Njom dijelimo svoju svagdašnjicu, Njoj povjeravamo svoje življenje i djelovanje. Time što je s nama u svakoj situaciji, što ulazi u sve ono naše svakidašnje i obično, što majčinski uočava svaku i najmanju potrebu prije nego je i zamolimo, srasta s nama, postaje nam najveći rod, ostaje nam uvijek bliza i naša… Makar velika – makar Gospa, Bogorodica, ona je naša Suputnica, Odvjetnica, Zagovornica.

Kako je čudesna Gospina blizina tolikim generacijama, uzrastima, župljanima i hodočasnicima kroz pedeset godina u ovom brodskom svetištu! Kako je neizrecivo ljubazna i milosrdna Gospina osjetljivost, a tek velikodušna pomoć u tolikim potrebama koje su Njoj šaputane s brojnih usana, povjeravane iz tolikih tjeskobom, tugom, patnjama opterećenih srdaca djece, mladih, muževa i žena, staraca i bolesnika!

Naša Gospa od brze pomoći ušla je "pod kožu" Brođana kada je bilo najteže i najpotrebnije. Providnost ju je po skromnim sestrama uršulinkama dovela u Brod. U bezboštvu komunizma, zatiranju vjere i svetinja Gospa je započela krčiti putove da Bog dođe do čovjeka, da Bog zavlada srcem čovjeka, da Bog ponovno dobije svoje mjesto u obitelji koje mu pripada. Da se vjera probudi, nada uveća, ljubav ražari… Jer samo Bog može usrećiti čovjeka i obitelj; samo On može dati mir, radost, ljubav, razumijevanje, blagoslov…

Naša Gospa od brze pomoći ušla je u brodsku svakidašnjicu, u svakidašnjicu onih koji pred nju već pedesetu godinu dolaze u brodsku "malu crkvu", pred Njom kleče i mole, pred Njom šute i plaču, pred Njom sebe donose, Njoj svoje najbliže povjeravaju, do Nje za božanskom pomoći vapiju. Ide li dobra duša na radno mjesto, ujutro Gospi svrati, Gospu pozdravi i zazove. Ide li bolesnik ili netko načetoga zdravlja na pregled, a pogotovo na operaciju u bolnicu, prije bolnice i liječnika postaja je pred Gospom, majkom koja najbolje liječi, koja ozdravlja. Ide li majka i žena na tržnicu u nabavku, prije ili poslije se do Gospe svrati da Njoj sebe i svoju obitelj, svoje drage preporuči i zamoli milosti Božje za svoju obitelj.

Nalazi li se u tjeskobama, potreban Božjega svjetla, mladi ili odrasli čovjek u miru «male crkve» koliko puta sjedi ili kleči tražeći svjetla i puta, smjera i Božjega odgovora. Bliži li se test i ispit, rađa li se nekakva veza i prijateljstvo… mladić i djevojka često Gospi to povjerava i od nje brze pomoći, onako iskreno i prostodušno kako to samo mladi znaju, od srca moli…

I mogli bismo nizati gledajući našu Gospu od brze pomoći kao Majku naše svakidašnjice, brodske, obiteljske, kršćanske… Ona je uvijek tu, uvijek uz nas i za nas. Majka koja budnim pogledom prati, Majka koja otvorenim srcem čeka, Majka koja primjećuje i spremna je pomoći. Majka koja moli i otvara ruku za pomoć, Majka koja u svome Sinu grli sve nas. Majka koja nam samoga svoga Sina nudi. Majka koja nas putu Sina zavazda i u svakoj prilici usmjerava. Baš kao u Kani: "Učinite sve što vam On kaže!" To je Njezina tiha i nenemateljiva, a tako jasna poruka ovoga našega svetišta, svakoga našega sabiranja "osme" u mjesecu oko Njezina lika, svakog našeg osobnog dolaska pred Njezin oltar.

I ne samo da je Majka spremna pomoći, Ona nam je Učiteljica života i najbolja Odgojiteljica. Njezina vjera, Njezina nada, Njezina ljubav, Njezina velikodušnost, Njezina spremnost konkretno pomoći ostaje nam nadahnuće i škola. Kao što nam reče sv. Pavao u drugom čitanju: "Ljubav nehinjena! Zazirite od zla, prianjajte uz dobro! Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pretječite jedni drugi poštovanjem! U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite!... Pritječite u pomoć svetima u nuždi, gajite gostoljubivost…" i mogli bismo odreda ponoviti sve poticaje poslanice. One koje nam "utjelovljuje" svojim primjerom Marija, naša Gospa od brze pomoći.

Njezino ponašanje, Njezin stav, Njezino služenje u svim situacijama potiče nas da je slijedimo. Koga dijete najviše imitira, nego li Majku. Koga mi trebamo više slijediti, nego Majku. Ako od Nje učimo, onda smo na putu Njezina Sina. A taj put sigurno vodi Cilju, vodi radosti. Osim toga, Bog nam neće kratiti svoje milosti i ljubavi. Štoviše, velikodušno će priskakati u pomoć kadgod ga s vjerom molimo.

Zato molimo danas Mariju, našu Gospu od brze pomoći, da ostane i nadalje Majkom i Učiteljicom naše svakidašnjice, Majkom i Učiteljicom naše sutrašnjice. Ta, velika je i moćna naša Gospa od brze pomoći, naša brodska Gospa! Bila nam Ona Majkom vjere, nade i ljubavi; Majkom nas, naših obitelji, grada i domovine; Majkom milosti koje su nam potrebne da bismo Isusa slijedili, po Evanđelju živjeli i Isusu jednom došli. Amen.

župnik vlč. Ivan Lenić


Molitva Gospi brze pomoći

O Marijo, majko Božja, Ti koja znaš za jade i nevolje ovoga svijeta,

bdij bez prestanka nad nama i nad cijelom Crkvom svoga Sina

i budi nam uvijek našom Gospom brze pomoći.

Pohiti, da nam pomogneš u svim našim potrebama, posebno …,

budi nam utočištem za ovog prolaznog života

i isprosi nam život vječni,

po zaslugama Isusa, svoga Sina, Gospodina i Otkupitelja našega. Amen.




Molitva mladih

Bezgrešna Djevice, Majko brze pomoći, molimo Te,

pomozi nam da sačuvamo neokaljanu mladost.

Izmoli nam živu vjeru i nepokolebivo ufanje,

nauči nas pravoj i svetoj ljubavi prema Bogu i braći ljudima.

Vodi nas i brani da se što dostojnije spremimo za onu životnu zadaću,

koju je Presveto Trojstvo namijenilo svakome od nas.


Tebi, o Prečista, prikazujemo svoje radosti i tjeskobe, svoje borbe i poraze, svoje pobjede, želje i nadanja.

Primi ih, posveti i prikaži svome Sinu, Spasitelju našemu, za čitav svijet, napose za sve one, koji kao i mi žele sačuvati čistu i svetu mladost. Amen.






Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Nema komentara: