Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

24 siječnja 2008

Slobodna Dalmacija - Reagiranja 24. 01. 2008.







Slobodna Dalmacija 17. 01. 2008.

NOVOSTI

Bunt na sveučilištu Predrag Matvejević, profesor s rimske
La Sapienze gdje je papi onemogućeno držanje govora:

I Bozaniću bih zabranio nastup

Ratzingera bih volio slušati o temama gdje je stručnjak, ali ga ne bih pozvao na obilježavanje početka akademske godine. U takvoj prilici to ne bih dopustio ni Bozaniću na Zagrebačkom sveučilištu

PIŠE SNJEŽANA GAZDE

Vidio sam na televiziji lica nekolicine svojih studenata i moram vam kazati da su me obradovali - kazao nam je Predrag Matvejević, profesor na rimskom sveučilištu La Sapienza, najvećem europskom hramu znanja na kojemu papi Benediktu XVI. ovih dana nije bilo dopušteno govoriti.
Matvejević se u Rim tek vratio sa studijskog boravka u Bariju, pa je “studentsku okupaciju rektorata”, prosvjede protiv Papina dolaska na sveučilišnu svečanost otvaranja nove akademske godine pratio kao i svi ostali - preko medija. A onu “obradovanost” s početka ovako objašnjava:
- Ja bih svakako pozvao papu Benedikta XVI. da održi predavanje studentima, ali iz njegovih kompetencija, iz teologije ili možda njemačke filozofije, ali ga ne bih pozvao na obilježavanje početka akademske godine.

Proces Galileu

Znate, surađivao sam s njim u jednoj hrestomatiji o laicitetu koju je objavila rimska “Repubblica”, on je iznimno obrazovan teolog. I o tome bih ga volio slušati. Ali...
Otvaranje akademske godine je sveučilišni događaj na kojemu, procijenili su kolege profesori koji su se pobunili, nije primjereno da Ratzinger govori.
Zbog više razloga, nabrojit ću vam samo neke: - suprotstavlja se ideji da se u svećenstvo primaju i žene, odbija razgovor o celibatu, vrlo oštro govori protiv homoseksualaca, nastoji da se zabrani pobačaj u Italiji pod egidom ukidanja smrtne kazne - kaže Matvejević.
Pojašnjava kako su rimski profesori i studenti Papi posebno spočitnuli izjavu o Galileu, o tome da je proces protiv njega bio fer i pravedan. Oni nisu zaboravili papu Wojtylu koji se prije gotovo tri desetljeća ispričao svijetu za bol koju je Crkva nanijela Galileu, 347 godina od osude tog znanstvenika.

Priznao grešku

- Ivan Pavao II. je izjavio kako je Crkva pogriješila, a takvu Ratzingerovu izjavu nisam pročitao nigdje, ali jesam onu sa sveučilišta u Regensburgu kako je “islam religija bez duhovnosti” koju je kasnije sva silna vatikanska diplomacija pokušavala “pojasniti i ublažiti”.
Ja vjerujem da Ratzinger misli kako je proces Galileu tragičan, ali to mora on osobno reći, ne preko tuđih citata - kaže Matvejević.
Na opasku o tome kako bi se sveučilište trebalo ponašati po onoj Voltaireovoj o pravu na iskazivanje drukčijeg mišljenja, Matvejević uzvraća kako mu nitko nije zabranio govoriti, ali vrijeme i mjesto nije pogođeno.
Uostalom, profesor kaže kako ni kardinalu Bozaniću on ne bi dopustio govoriti na Zagrebačkom sveučilištu o prigodi početka školske godine, jer je sveučilište kao bastion znanja i slobode odvojeno od Crkve, koja je, pak, za dijalog dobrodošla.
A da je Matvejević čovjek dijaloga dokaz je što je u ona “olovna vremena” kao predsjednik Pen kluba u članstvo primio dvojicu istaknutih svećenika teologa.

Napad na homoseksualce

•• Papa vrlo ošto govori protiv homoseksualaca, na što sam ja izjavio na jednom seminaru kako su Papine homofobne riječi izrečene u vatikanskoj Sikstinskoj kapeli pod jednim od najljepših svodova koje je oslikao - Michelangelo homosleksualac, kako je možda najfascinantnija “Posljednja večera” djelo još jednog homoseksualca - Da Vincija, da su Carravagiove scene iz Svetoga pisma - rad homoseksualca, da su stihovi Torqauata Tassa - riječi homoseksualca... Kao što se kod nas ne zna i da je velikan Tesla koji je promijenio svijet također homoseksualac - veli Matvejević.

Odlazak u mirovinu

•• Profesor Predrag Matvejević nakon impozantne sveučilišne karijere odlazi u mirovinu, no neće “o klin objesiti katedru” jer već bilježi pozive za gosta predavača na silnim svjetskim sveučilištima. No, na njih će s proljeća putovati iz Zagreba. Nakon 17 godina izgnanstva za koje se odlučio nakon što je dobio prilično jasnu poruku - tri metka ispaljena su u njegov poštanski sandučić, a verbalne prijetnje i ne pamti - Matvejević se vraća kući, gdje će nastaviti raditi.



Slobodna Dalmacija 24. 01. 2008.

TRIBINA

iz drugog kuta osvrt na teološke lekcije Predraga Matvejevića

Izljevi mržnje s rimskog
sveučilišta ‘La Sapienza

Ne znamo čime smo mi vjernici zaslužili poseban privilegij da nam u Vašem cijenjenom listu veoma često teološke lekcije drže osobe kojima je, nažalost, antiteologija, odnosno protuvjera, žila kucavica. Srcedrapeteljno je slušati kako Predrag Matvejević, profesor “La Sapienze”, koju je – zbog istine napominjemo – utemeljio papa u 14. st., poručuje Benediktu XVI., koji ga ne samo na znanstvenom polju monteverestovski nadmašuje, da ga ne bi pozvao na obilježavanja početka akademske godine.
Budući da prof. Matvejević poznaje kratkoću izražaja narodne mudrosti, na to njegovo veleumovanje odgovaramo: “Odgoji sirotu na svoju sramotu!” Čudno je zašto Predrag, nakon što su, tako tvrdi, tri metka ispaljena u njegovu poštansku kutiju u Hrvatskoj, nije otišao u ideološki bliže zemlje: majčicu Rusiju, sestricu Kinu, bratsku Kubu, nego na “truli zapad”. Čini se da je svim ideolozima Matvejevićevih razina najdraži produkt kapitalističke filozofije – konvertibilni novac koji je, zahvaljujući fami stvorenoj oko njega i s njime, zaradio u količinama koje bi, da je ostao u Hrvatskoj, mogao samo sanjati.
Parafraziram njegovu prvu rečenicu iz članka njemu u čast (SD, 17. 1. 2008., str. 10.) kako je obradovan dok gleda bijednu šačicu svojih studenata kako čine nered protiv Papina dolaska na “Sapienzu”.
Dakle, i ja sam, kao i uvijek u društvu, na izravnim prijenosima talijanske TV gledao te studente i ne mogu ne ponoviti komentar jedne djevojke odlikašice: “Face ovih studenata su sve drogaške!” (Sic!).
Tri dana sam promatrao rasprave o tome što je učinio premali promil studenata i to uglavnom fizičara sa 67 predavača (na sveučilištu ih ima pet tisuća) i uživao kako i vjernici i ateisti ističu kako je ta gesta na “La Sapienzi” nedostojna jednog sveučilišta, jer je taj čin ujedno nanio neizmjeran udarac kulturi talijanskog društva. Potpunu potporu Papi izrazili su: predsjednik Italije Giorgio Napolitano, premijer Romano Prodi, a nedjeljno neočekivano veliko mnoštvo također je reklo svoje.
Predraže, jeste li pročitali Papin govor protiv kojeg ste ustali Vi i vaši studenti? Bi li marksistička ideologija bila u stanju nešto takva napisati, a kamoli ostvariti? Na kraju valja izraziti čuđenje nad izostankom čuda da se u svim tim izljevima nezatomljene Sapienza-mržnje nije čuo, a morao je – još jedan teolog, svećenik i sociolog te u posljednje vrijeme i korifej tzv. etičkog foruma?! No, bojim se da će “forum”, ako se ipak oglasi, najprije morati dirnuti vlastite “veličine”. A to nije nimalo ugodno, zar ne?

DON ANĐELKO KAĆUNKO
ZAGREB





Štovani Don Anđelko, potpuno se slažem s Vašim komentarom, odlično ste odgovorili dotičnoj osobi bez morala. Slažem se s svakom vašom napisanom riječi.

Nema komentara: