Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

13 lipnja 2008

Sveti Antun Padovanski


1. čitanje: 1 Kr 19,9.11-16

Ondje je ušao u neku spilju i prenoćio u njoj. I gle, eto k njemu riječi Jahvine: “Što ćeš ti ovdje, Ilija?” Glas mu reče: “Iziđi i stani u gori pred Jahvom. Evo Jahve upravo prolazi.” Pred Jahvom je bio silan vihor, tako snažan da je drobio brda i lomio hridi, ali Jahve nije bio u olujnom vihoru; poslije olujnog vihora bio je potres, ali Jahve nije bio u potresu; a poslije potresa bio je oganj, ali Jahve nije bio u ognju; poslije ognja šapat laganog i blagog lahora. Kad je to čuo Ilija, zakri lice plaštem, iziđe i stade na ulazu u pećinu. Tada mu progovori glas i reče: “Što ćeš ovdje, Ilija?” On odgovori: “Revnovao sam veoma gorljivo za Jahvu nad vojskama, jer su sinovi Izraelovi napustili tvoj Savez, srušili tvoje žrtvenike i mačem poubijali tvoje proroke. Ostadoh sam, a oni traže da i meni oduzmu život.” Jahve mu reče: “Idi, vrati se istim putem u damaščansku pustinju. Kad dođeš, pomaži ondje Hazaela za kralja aramskog. Pomaži Jehuu, sina Nimsijeva, za kralja izraelskoga i pomaži Elizeja, sina Šafatova, iz Abel Mehole, za proroka namjesto sebe.


Ps 27,7-8.8-9.13-14

Slušaj, o Jahve, glas moga vapaja,
milostiv mi budi, usliši me!
Moje mi srce govori: “Traži lice njegovo!”

Da, lice tvoje, o Jahve, ja tražim.
Moje mi srce govori: “Traži lice njegovo!”
Da, lice tvoje, o Jahve, ja tražim.

Ne skrivaj lica svoga od mene.
Ne odbij u gnjevu slugu svoga!
Ti, Pomoći moja, nemoj me odbaciti!

I ne ostavi me, Bože, Spasitelju moj!
Vjerujem da ću uživati dobra Jahvina u zemlji živih.
U Jahvu se uzdaj, ojunači se,

čvrsto nek` bude srce tvoje: u Jahvu se uzdaj!


Evanđelje: Mt 5,27-32

"Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu. Ako te desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo bude bačeno u pakao. Ako te desnica tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo ode u pakao." "Rečeno je također: Tko otpusti svoju ženu, neka joj dade otpusnicu. A ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu - osim zbog bludništva - navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub."



Danas slavimo blagdan svetog Antuna Padovanskog, sveca koji je rođen u Lisabonu, 1195. godine, spremno je i u duhu vjere dočekao čas prijelaza Ocu. Bio je Petak, 13. lipnja 1231. godine. O njemu ima malo zapisa njegovih povjesničara o njegovoj obitelji i prvom razdoblju njegova života, poznato je da je bio veliki propovjednik, čudotvorac, i crkveni naučitelj, jedan je od četvorice franjevačkih otaca, u koje dakle, ubrajamo svetog Franju, svetog Bonaventuru, svetog Antuna Padovanskog i svetog Bernardina Sijenskog. Ovaj svetac, za kojeg je sveti Bonaventura zapisao:

O LiNGVA BENE,, DiCTA, QUAE DO,,

MINUM SEMPER BENEDiXiSTi,

ET AliOS BENEDiCERE

FECiSTi

S. Bonaven,,

U prijevodu bi to značilo:

O JEZIČE BLAGOSLOVLJENI KOJI GOSPODINA

UVIJEK BLAGOSLIVLJAŠ I DRUGE

BLAGOSLIVLJATI UČIŠ.

Sv. Bonaventura

Ovaj natpis nalazi se na otaru svetog Antuna u Remetinačkoj crkvi. Ovaj svetac nije samo usnama častio Gospodina, nego je imao žarku vjeru i upravo je zbog te žarke vjere mogao činiti razna čudesa, i životom je svjedočio svoju vjeru. Danas nažalost mnogi usnama časte Gospodina, a srce im je daleko. A, nažalost ima i onih koji niti usnama ne slave Gospodina, ne mole se uopće. Molitva dohvaća središte vjere, a vjera mora zahvatiti srce. Dobro vladanje nije dovoljno jer netko može griješiti i u srcu. Molitva pročišćava djela, a dobra djela vode k molitvi. Molitva, kao i koristan duhovni razgovor, može nam pomoći u rastu i sazrijevanju, kao i u obraćenju. Što se događa u meni dok molim? Jesam li utješen, uznemiren, ili ravnodušan?. Da, li i ja nastojim poput svetog Antuna životom svjedočiti vjeru u Krista? Gospodine, molim te za milost da se dadem oblikovati Tvojom rukom, i da mogu učiti po primjeru svetog Antuna i živjeti po Tvojim zapovijedima.
Zdepasto i grbavo deblo drveta nikada ne bi povjerovalo da može postati statua, zadivljujuće umjetničko djelo, i nikada se ne bi podložilo dlijetu kipara, koji svojim genijem proniče što sve može načiniti od tog debla. (sv. Ignacije)
Blagoslovi Isuse, moj jezik da uvijek iz mojih usta izlazi molitva, i svojim životom slavim Stvoritelja svemira, sunca i mjeseca, zemlje,svake molekule i atoma, svega što postoji, svega što jest. Bog je u svakom otkucaju moga srca. On je u meni, sada. Dok se vraćam svojim svakodnevnim zadacima, podsjeti me, Gospodine,da si uvijek uza me.

Životopis svetog Antuna Padovanskog možete pročitati, kao i molitve svetog Antuna, i molitve svetom Antunu za različite zagovore, na stranicama Veritasa: http://www.ver.hr/sveti1.htm

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

2 komentara:

Unknown kaže...

Da Gospodin je uvijek uz nas koji se uzdajemo u NJega, koji ga slavimo i molimo
koji vjerujemo u Njegovo Milosrđe....
Ti to sigurna sam znaš a to je znao i Sv.Antun kojega ti brate premili mislim jako štuješ.
Slike,kipovi su predivni a znakove koje On drži dijete i ljijan sigurno su znakovi za sretnu budućnost
ovoga svjeta po kojem je Isus hodio radi nas. Na današnji dan u mojoj Župi na misu se dolazi sa ljiljanom u ruci
i naravnom svojim djetetom na rukama a Gospodinom u srcu.

Željko Zubanović kaže...

Da, trebamo uvijek moliti i slaviti Gospodina, uzdati se u Božje milosrđe, slijediti primjer svetaca, i iz štovanja svetaca po njihovom zagovoru, neka nam Gospodin udijeli obilje svoje milosti i ljubavi. Dijete koje drži sveti Antun je sam Isus, a ljiljan je simbol nevinosti i čistoće, znak potpunog služenja svetog Antuna Gospodinu. Hvala za komentar.