Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

10 kolovoza 2008

Blagdan svetog Lovre


1. čitanje: 1 Kr 19, 9a. 11-13a

U one dane: Dođe Ilija na Božje brdo Horeb, uđe u neku pećinu i prenoći u njoj. I gle, eto k njemu riječi Gospodnje. Glas mu reče: "Iziđi i stani u gori pred Gospodinom. Evo Gospodin upravo prolazi." Pred Gospodinom je bio silan vihor, tako snažan da je drobio brda i lomio hridi, ali Gospodin nije bio u olujnom vihoru; poslije olujnog vihora bio je potres, ali Gospodin nije bio u potresu; a poslije potresa bio je oganj, ali Gospodin nije bio u ognju; poslije ognja šapat laganog i blagog lahora. Kad je to čuo Ilija, zakri lice plaštem, iziđe i stade na ulazu u pećinu.


Pripjevni psalam: 85 (84), 9ab-14

Pokaži nam, Gospodine, milosrđe svoje i dan nam svoje spasenje!

Da poslušam što mi to Gospodin govori:
Gospodin obećava mir narodu svomu.
Zaista, blizu je njegovo spasenje onima koji ga se boje,
i slava će njegova živjeti u zemlji našoj.

Pokaži nam, Gospodine, milosrđe svoje i dan nam svoje spasenje!

Ljubav će se i Vjernost sastati,
Pravda i Mir zagrliti.
Vjernost će nicati iz zemlje,
Pravda će gledat' s nebesa.

Pokaži nam, Gospodine, milosrđe svoje i dan nam svoje spasenje!

Gospodin će dati blagoslov i sreću,
i zemlja naša urod svoj.
Pravda će stupati pred njim,
a Mir tragom stopa njegovih.

Pokaži nam, Gospodine, milosrđe svoje i dan nam svoje spasenje!


2. čitanje: Rim 9, 1-5


Braćo! Istinu govorim u Kristu, ne lažem; susvjedok mi je savjest moja u Duhu Svetom: silna mi je tuga i neprekidna bol u srcu. Da, htio bih ja sam proklet biti, odvojen od Krista, za braću svoju, sunarodnjake svoje po tijelu. Oni su Izraelci, njihovo je posinstvo, i Slava, i Savezi, i zakonodavstvo, i bogoštovlje, i obećanja; njihovi su i oci, od njih je, po tijelu, i Krist, koji je iznad svega, Bog blagoslovljen u vjekove. Amen.


Evanđelje: Mt 14, 22-33
Pošto je nahranio mnoštvo, Isus odmah prisili učenike da uđu u lađu i da se prebace prijeko dok on otpusti mnoštvo. A pošto otpusti mnoštvo, uziđe na goru, nasamo, da se pomoli. Uvečer bijaše ondje sam.
Lađa se već mnogo stadija bila ostisla od kraja, šibana valovima. Bijaše protivan vjetar. O četvrtoj noćnoj straži dođe on k njima hodeći po moru. A učenici ugledavši ga kako hodi po moru, prestrašeni rekoše: "Utvara!" I od straha kriknuše. Isus im odmah progovori: "Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!" Petar prihvati i reče: "Gospodine, ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!" A on mu reče: "Dođi!" I Petar siđe s lađe te, hodeći po vodi, pođe k Isusu. Ali kad spazi vjetar, poplaši se, počne tonuti te krikne: "Gospodine, spasi me!" Isus odmah pruži ruku, dohvati ga i kaže mu: "Malovjerni, zašto si posumnjao?" Kad uđoše u lađu, utihnu vjetar.
A oni na lađi poklone mu se ničice govoreći: "Uistinu, ti si Sin Božji!"
Gospodine, u današnjem evanđelju nam dolaziš u susret u olujnom moru života, kad smo često prestrašeni, kad ne znamo broditi, bojimo se napustiti sigurnost i upustiti u životne bure i oluje. Često nam nedostaje vjere, ali Ti nas pozivaš da idemo k Tebi, i mi kao i Petar u nedostatku vjere padamo, tonemo, ali Tvoja ruka nas spašava, Ti nas pridižeš. Često puta upadnemo u zamku bogatstva ovog svijeta, Gospodine oslobodi nas od naše sebičnosti da Te možemo slijediti i učvrsti našu vjeru, daj da ti vjerujemo u najstrašnijim trenucima svog života, kao što je smrtni čas, jer nas ljubiš upravo onakve kakvi stvarno jesmo.
Danas se spominjemo mučeništva svetog Lovre, učenika pape Siksta koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina, posebno nevinosti, ljubio kao najboljeg sina, te ga unatoč mladoj dobi uvrstio među sedmoricu rimskih đakona, bolje reći na čelo đakona. Papa mu je prorekao da ga čeka teška borba za vjeru u Krista, doslovno mu je rekao: "Mene Gospodin štedi jer sam slab starac, no tebi je odredio slavnu pobjedu."
Nakon tih utješnih i ohrabrujućih riječi Papa je rekao đakonu Lovri neka povjereno mu crkveno blago podijeli siromasima. On je to poslušao te pošao u Hipolitovu kuću, u kojoj je bila ubožnica za siromahe što ih je već prije pomagao. Sve im je podijelio. Stoga je mogao za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, uprti prst u siromahe te reći: "Evo blaga Crkve!" Na to je bio mučen, izbičevan te na roštilju spaljen. Nalazeći se na tom užarenom strašnom mučilu, dobacio je okrutnom tiraninu: "Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!" Mučeništvo se sv. Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258.

Pokaži nam, Gospodine, milosrđe svoje i dan nam svoje spasenje!

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Nema komentara: