Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

17 siječnja 2009

Sveti Antun Opat


1. Čitanje: Heb 4

Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. Nema stvorenja njoj skrivena. Sve je, naprotiv, golo i razgoljeno očima Onoga komu nam je dati račun. Imajući dakle velikoga Velikog svećenika koji prodrije kroz nebesa - Isusa, Sina Božjega - čvrsto se držimo vjere. Ta nemamo takva Velikog svećenika koji ne bi mogao biti supatnik u našim slabostima, nego poput nas iskušavana svime, osim grijehom.

Psalam 19

Savršen je Zakon Jahvin - dušu krijepi;
pouzdano je Svjedočanstvo Jahvino - neuka uči;

prava je naredba Jahvina - srce sladi;
čista je zapovijed Jahvina - oči prosvjetljuje;

Moje ti riječi omiljele
i razmišljanje srca moga pred licem tvojim.
Jahve, hridi moja, otkupitelju moj!

Evanđelje: Mk 2

Isus ponovno iziđe k moru. Sve je ono mnoštvo grnulo k njemu i on ih poučavaše. Prolazeći ugleda Levija Alfejeva gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: "Pođi za mnom!" On usta i pođe za njim. Kada zatim Isus bijaše za stolom u njegovoj kući, nađoše se za stolom s njime i njegovim učenicima i mnogi carinici i grešnici. Bilo ih je uistinu mnogo. A slijedili su ga i pismoznanci farizejske sljedbe pa vidjevši da jede s grešnicima i carinicima rekoše njegovim učenicima: "Zašto jede s carinicima i grešnicima?" Čuvši to, Isus im reče: "Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima! Ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike."


Smatra ga se ocem redovništva. Zaštitnik je uzgoja svinja i ostale stoke. Svinja, koja predočuje demone požude i proždrljivosti često prati Sv. Antuna Opata i znak je njegove pobjede nad grijehom. Sveti Antun Pustinjak (r. 356), odnosno sveti Antun Opat Pustinjak, nekoć je uživao veliku čast, a bio je zaštitnik bolesnih ljudi i bolesne stoke. Znak sveca jest križ oblika T, odnosno on se još naziva i egipatskim križem Antuna, koji, ako je posvećen, štiti od pošasti, kožnih bolesti i ujeda zmija. Sveti Antun Pustinjak od starih vremena zaštitnik je domaće stoke. Na njegov imendan u raznim krajevima Italije i Njemačke posveti se štala i stoka. Ova obredna praksa cvjetala je i u srednjovjekovnoj Ugarskoj. U vrijeme obnove vjere počela je padati u zaborav, a na južnim područjima Mađarske ponovno je obnovljena, ali vezavši se za ime sv. Antuna Padovanskog.
Gospodine, živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. Upravo u primjeru svetog Antuna Opata dao si nam primjer svetosti i pokazao nam kako je on koji je bio bogat ostavio sve i pošao za tobom. Rasprodao je sve i razdijelio siromasima. Sveti Antun Opat spremno je odgovorio na Tvoj poziv: "Pođi za mnom!" Molim Te; Isuse, udijeli mi svoju milost da i ja poput svetog Antuna mogu odgovoriti na tvoj poziv, neka Tvoja riječ u mome srcu bude živa i djelotvorna, neka prodru Tvoje riječi u moju dušu i daj da se i ja čvrsto držim vjere. Amen.
O Bože, kako žeže Tvoja riječ!

Nema komentara: