Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

10 veljače 2008

1. korizmena Nedjelja - Blaženi Alojzije Stepinac

iskušavanje u pustinji

1. čitanje: Post 2,7-9 3,1-7

Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša. I Jahve, Bog, zasadi vrt na istoku, u Edenu, i u nj smjesti čovjeka koga je napravio. Tada Jahve, Bog, učini te iz zemlje nikoše svakovrsna stabla - pogledu zamamljiva a dobra za hranu - i stablo života, nasred vrta, i stablo spoznaje dobra i zla.
Zmija bijaše lukavija od sve zvjeradi što je stvori Jahve, Bog. Ona reče ženi: "Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?" Žena odgovori zmiji: "Plodove sa stabala u vrtu smijemo jesti. Samo za plod stabla što je nasred vrta rekao je Bog: `Da ga niste jeli! I ne dirajte u nj, da ne umrete!`" Nato će zmija ženi: "Ne, nećete umrijeti! Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo." Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede. Dade i svom mužu, koji bijaše s njom, pa je i on jeo. Tada se obadvoma otvore oči i upoznaju da su goli. Spletu smokova lišća i naprave sebi pregače.


Ps 51,3-4.5-6.12-13.14.17

Smiluj mi se, Bože,
po milosrđu svome,
po velikom smilovanju
izbriši moje bezakonje!

Operi me svega od moje krivice,
od grijeha me mojeg očisti!
Bezakonje svoje priznajem,
grijeh je moj svagda preda mnom.

Tebi, samom tebi ja sam zgriješio
i učinio što je zlo pred tobom:
pravedan ćeš biti kad progovoriš,
bez prijekora kada presudiš.

Čisto srce stvori mi, Bože,
i duh postojan obnovi u meni!
Ne odbaci me od lica svojega
i svoga svetog duha ne uzmi od mene!

Vrati mi radost svoga spasenja
i učvrsti me duhom spremnim!
Otvori, Gospodine, usne moje,
i usta će moja naviještati hvalu tvoju.


2. čitanje: Rim 5,12-19

Zbog toga, kao što po jednom Čovjeku uđe u svijet grijeh i po grijehu smrt, i time što svi sagriješiše, na sve ljude prijeđe smrt... Doista, do Zakona bilo je grijeha u svijetu, ali se grijeh ne ubraja kad nema zakona. Da, ali smrt je od Adama do Mojsija doista kraljevala i nad onima koji ne sagriješiše prekršajem sličnim kao Adam, koji je pralik Onoga koji ima doći. Ali s darom nije kao s grijehom. Jer ako su grijehom jednoga mnogi umrli, mnogo se obilatije na sve razlila milost Božja, milost darovana u jednom čovjeku, Isusu Kristu. I dar - to nije kao kad je ono jedan sagriješio: jer presuda nakon jednoga grijeha posta osudom, a dar nakon mnogih grijeha - opravdanjem. Uistinu, ako grijehom jednoga smrt zakraljeva - po jednome, mnogo će više oni koji primaju izobilje milosti i dara pravednosti kraljevati u životu - po Jednome, Isusu Kristu. Dakle, grijeh jednoga - svim ljudima na osudu, tako i pravednost Jednoga - svim ljudima na opravdanje, na život! Doista, kao što su neposluhom jednoga čovjeka mnogi postali grešnici tako će i posluhom Jednoga mnogi postati pravednici.


Evanđelje: Mt 4,1-11

Duh tada odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje. Tada mu pristupi napasnik i reče: "Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom." A on odgovori: "Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta." Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama i reče mu: "Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen." Isus mu kaza: "Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!" Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: "Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš." Tada mu reče Isus: "Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!" Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.


Gospodine, nakon četrdesetodnevnog posta, bio si iskušavan od Sotone. Kad Ti je Đavao rekao da napraviš kruh od kamenja, rekao Si, kako ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta. Nakon što Te ponovo pokušao potaknuti da iskušavaš Oca nebeskog, odgovaraš mu: "Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!" Nakon toga i treći put, napasnik Ti pokazuje sva kraljevstva svijeta, ako mu se pokloniš. Odgovorio si mu: "Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!" U našoj želji služiti Bogu i živjeti životom koji dolikuje vjerniku svete crkve katoličke, uvijek nas prate napasti kao i Tebe Gospodine. Bio si napastovan da napustiš dano poslanje, da svu moć upotrijebiš samo za sebe te da vjeruješ jedino sebi. Naše napasti mogu biti drukčije, ali u stvarnosti su iste. Često nas zaokupljaju stvari i događaji koji nas odvlače s Tvog puta Isuse . Mogu li naći riječi za vlastite napasti, slabosti ili zlobe kojima najčešće popuštam? Koje su to? Mogu li prepoznati te svoje napasti onako kako si ih ti otkrio i kako si odbio Zloga, usprkos životnome pozivu koji živim?
Gospodine, danas se spominjemo sluge Tvoga, blaženog Alojzija Stepinca, kojemu je komunistički diktator imenom Tito, nudio povlastice, dobru plaću i društveni položaj, ako se zauzvrat odrekne pripadnosti katoličkoj crkvi na čelu s papom, i osnuje đavolsku komunističku crkvu kojoj bi na čelu bio sam krvnik Tito. Blaženi Alojzije Stepinac je odbio. Nakon toga obećao mu je sigurnost života, tjelohranitelje, vile i rezidencije, ali blaženik ni tada nije pristao na kompromis. Zatim, kad blaženi Alojzije nije ni na to pristao, tražio je diktator od njega da se odrekne svog hrvatstva, i da se pokloni njemu i njegovoj sviti, a zauzvrat će mu on, Tito, "oprostiti suradnju s okupatorima i domaćim izdajicama". Ni na to Blaženik nije pristao, savjest mu je bila čista, nije se opirao namještenom i montiranom procesu, gdje je osuđen na doživotnu robiju, i sustavno trovan od strane komunističkih zlikovaca. Iako je mnogima pomagao, o ovom blaženiku je širena sustavna laž od strane komunista, koji su mrzili sve što je hrvatsko, a posebice katoličku crkvu u Hrvata. Gospodine, zahvaljujem Ti, što si nam podario ovakav uzor vjere, blaženog Alojzija, koji je znao prepoznati bitno od nebitnoga, znao je da će kraljevstava i vlasti proći, ali da Tvoje Riječi nikada neće proći. Svojim svetim životom, bio je svjetlo u tami jednog vremena, u tami komunizma i ateizma, bio je i ostao uzor mnogim naraštajima, daj hrvatskom narodu još ovako svetih muževa, spremnih ako treba, poći i u smrt za krst časni i slobodu zlatnu. Blaženi Alojzije moli za nas!

Misli blaženog Alojzija Stepinca

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu.
Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Ja iz ove zemlje ne idem!
Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Imati i držati se dragog Isusa, kako je sve onda lako!

Ako treba bolje je časno poginuti, nego sramotno ostati.

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bože dragi, daj da mir tvoj dođe na zemlju!

Žalosni će biti svršetak svakomu koji prezira Bogorodicu!

Neka dode bilo sto, ja ostajem ti i čekam!

Nas narod ima daleko veće blago: nasu vjeru svetu katoličku!

Crkva može ovo podnositi, klonuti neće. Pobjeda je njezina!

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Komunizam se od laži rodio, od laži živi, i od laži će i umrijeti.

Ako i zvijezde padaju, Bog ostaje!

Imati pouzdanje u Boga i moliti ustrajno.
Gospodin zna, kad je pravi čas, da pomogne!

Gospodinu Bogu se ne žuri, ali on nikada ne zakasni.

Sa svojim narodom hoću da budem i ako je Božja volja i poginuti.

Pazite da ostavite sinu za baštinu vjeru!
Što mu koriste milijuni ako izgubi vjeru!
Naprotiv, ako mu ništa drugo ne ostavite, nego samo vjeru bit će sretan!

Ako ovaj crveni kardinalski grimiz označuje krv, onda me veseli da podnesem mučeništvo.

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Ja sam čvrsto uvjeren u pobjedu Katoličke crkve!

Rugaju se Bogu, ne boje ga se, ali zato strepe pred ljudima.


Znajte Isus Krist jest i ostaje kamen ugaoni svijeta.
Tko na nj padne, razbiti će se, i na koga padne smrviti će ga!

Crkva će katolička u našoj zemlji ostati i dalje čvrsta.

Gospodin Bog je najsigurnija glavnica!

Svaki dan molim Sv.Petra, neka ne zaboravi ugovora s Hrvatima.

Što bi danas nas narod bez Svete Stolice?
Tko jos razumije nase prilike kao Sveti Otac.

I mene su sudili u ime naroda, ali glavno da nisam osuđen u ime Presvetog Trojstva.

Gore gledaj prema nebu i ne boj se!

Progovoriti će Gospodin Bog…

Nikad biti Juda!

Životno je pitanje Crkve po srijedi, i ja ne mogu i ne smijem šutjeti!

Može umrijeti zagrebački nadbiskup, ali Petar ne umire!


Blaženi Alojzije Stepinac

Nema komentara: