Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

17 veljače 2008

Preobraženje Gospodinovo


1. čitanje: Post 12,1-4

Jahve reče Abramu: "Idi iz zemlje svoje, iz zavičaja i doma očinskog, u krajeve koje ću ti pokazati. Velik ću narod od tebe učiniti, blagoslovit ću te, ime ću ti uzveličati, i sam ćeš biti blagoslov. Blagoslivljat ću one koji te blagoslivljali budu, koji te budu kleli, njih ću proklinjati; sva plemena na zemlji tobom će se blagoslivljati." Abram se zaputi kako mu je Jahve rekao. S njime krenu i Lot. Abramu je bilo sedamdeset i pet godina kad je otišao iz Harana.


Ps 33,4-5.18-19.20.22

Jer prava je riječ Jahvina
i vjernost su sva djela njegova.
On ljubi pravdu i pravo:
puna je zemlja dobrote Jahvine.

Oko je Jahvino nad onima koji ga se boje,
nad onima koji se uzdaju u milost njegovu:
da im od smrti život spasi,
da ih hrani u danima gladi.

Naša se duša Jahvi nada,
on je pomoć i zaštita naša.

Neka dobrota tvoja, o Jahve,
bude nad nama,
kao što se mi u tebe uzdamo!


2. čitanje: 2 Tim 1,8-10

Ne stidi se stoga svjedočanstva za Gospodina našega, ni mene, sužnja njegova. Nego zlopati se zajedno sa mnom za evanđelje, po snazi Boga koji nas je spasio i pozvao pozivom svetim - ne po našim djelima, nego po svojem naumu i milosti koja nam je dana u Kristu Isusu prije vremena vjekovječnih, a očitovana je sada pojavkom Spasitelja našega Krista Isusa, koji obeskrijepi smrt i učini da zasja život i neraspadljivost - po evanđelju


Evanđelje: Mt 17,1-9

Nakon šest dana uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu, i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime. A Petar prihvati i reče Isusu: "Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu." Dok je on još govorio, gle, svijetao ih oblak zasjeni, a glas iz oblaka govoraše: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!" Čuvši glas, učenici padoše licem na zemlju i silno se prestrašiše. Pristupi k njima Isus, dotakne ih i reče: "Ustanite, ne bojte se!" Podigoše oči, ali ne vidješe nikoga doli Isusa sama. Dok su silazili s gore, zapovjedi im Isus: "Nikomu ne kazujte viđenje dok Sin Čovječji od mrtvih ne uskrsne."



Isuse, na brdu Taboru preobrazio Si se pred apostolima, koji su tada vidjeli Tvoje lice u punom sjaju. Koliko puta bismo i mi željeli vidjeti Tvoje lice u sjaju, ali ga zaklanja zloća naših grijeha, naših slabosti. O, Gospodine kako je divan osjećaj biti u tvojoj blizini.
Ali, nažalost često puta zaboravljamo na glas Oca nebeskog: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!" i često puta se kad čujemo glas prestrašimo poput apostola. Isuse, molim Te snagom tvoga preobraženja, promijeni u nama ono što nije Tebi na slavu, osobito daj nam snagu da te slušamo kada dođu trenuci slabosti, napasti i kušnje koje nas žele odvojiti od Tebe, daj nam milost da kad padnemo, da se možemo dići iz grijeha.
Pomozi nam da ne pobjegnemo kada dođu životne teškoće, da ne padnemo u malodušnost, okrijepi nas snagom svog preobraženja, da Te možemo slijediti i u sjaju Tvoga svetog lica pronaći snagu.
Isuse, pomozi nam da shvatimo pravi smisao života, rasprši mrak oko nas, u kojemu se često puta čovjek ne shvaća kao osoba, daj da Te prepoznamo u svakom čovjeku kojeg sretnemo i neka Tvoja dobrota bude nad nama, kao što se u Tebe uzdamo.




Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Nema komentara: