Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

30 prosinca 2007

Sveta Obitelj



1. čitanje: Sir 3,2-6.12-14

Jer Gospod slavi oca u djeci njegovoj i učvršćuje pravo majke nad sinovima njezinim. 3Tko štuje oca okajava grijehe svoje, i tko časti majku svoju sabire blago. Tko štuje oca radovat će se sa svoje djece i bit će uslišen u dan molitve svoje. Tko časti oca svojeg, dugo živi; tko čini radost majci svojoj sluša Gospoda. Sine moj, pomozi oca svoga u starosti i ne žalosti ga za života njegova. Ako mu i razum klone, budi blag s njime i ne grdi ga ti, koji si u punoj snazi. Jer, ne zaboravlja se milost prema ocu, već se uračunava u oprost grijeha.


Ps 128,1-5

Hodočasnička pjesma.

Blago svakome koji se Jahve boji,
koji njegovim hodi stazama!
Plod ruku svojih ti ćeš uživati,

blago tebi, dobro će ti biti.
Žena će ti biti kao plodna loza u odajama tvoje kuće;
sinovi tvoji k'o mladice masline oko stola tvojega.

Eto, tako će biti blagoslovljen čovjek koji se Jahve boji!
Blagoslovio te Jahve sa Siona,
uživao sreću Jeruzalema sve dane života svog!


2. čitanje: Kol 3,12-21

Zaodjenite se dakle - kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni - u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi! A povrh svega - ljubav! To je sveza savršenstva. I mir Kristov neka upravlja srcima vašim - mir na koji ste pozvani u jednom tijelu! I zahvalni budite! Riječ Kristova neka u svem bogatstvu prebiva u vama! U svakoj se mudrosti poučavajte i urazumljujte! Psalmima, hvalospjevima, pjesmama duhovnim od srca pjevajte hvalu Bogu! I sve što god riječju ili djelom činite, sve činite u imenu Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu! Žene, pokoravajte se svojim muževima kao što dolikuje u Gospodinu! Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima. Djeco, slušajte roditelje u svemu, ta to je milo u Gospodinu! Očevi, ne ogorčujte svoje djece da ne klonu duhom.


Evanđelje: Mt 2,13-15.19-23

A pošto oni otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: "Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi. On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja - da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah Sina svoga. Nakon Herodova skončanja, gle, anđeo se Gospodnji javi u snu Josipu u Egiptu: "Ustani, reče, uzmi dijete i njegovu majku te pođi u zemlju izraelsku jer su umrli oni koji su djetetu o glavi radili." On ustane, uzme dijete i njegovu majku te uđe u zemlju izraelsku. Ali saznavši da Arhelaj vlada Judejom namjesto svoga oca Heroda, bojao se poći onamo pa, upućen u snu, ode u kraj galilejski. Dođe i nastani se u gradu zvanu Nazaret - da se ispuni što je rečeno po prorocima: Zvat će se Nazarećanin.



Dok razmišljamo o svetoj nazaretskoj obitelji, shvaćamo da si se Isuse htio roditi u obitelji, jer si želio prihvatiti obitelj kao temelj zajednice. Htio si se tako roditi, da bi bio jedan od nas i podijelio s nama sve što je ljudsko. Na taj način si se utjelovio u svaku obitelj, hvala ti Isuse na tvojoj ljubavi. Gospodine, kušao si ljudsku nesigurnost i teškoće preživljavanja. Tvoja majka, tako sretna dok je molila Veliča, sada se morala brzo prilagoditi na beskućništvo. Daj da budem jednako odlučan kušati nesigurnost i jak kada se planovi ne ispunjavaju onako kako ja želim. Isuse pomozi našim obiteljima, obnovi, i oživi naše obitelji, daj da jedni drugima budemo na usluzi, a ne na smetnji. Ukloni neslogu iz naših obitelji, kako bismo jedni prema drugima bili obiteljski u ljubavi povezani. Isuse, molim Te da očevi i majke budu darovatelji života, i da djeca budu radost u obitelji. Isuse osnaži naše obitelji da ne klonu pod poteškoćama svagdašnjeg života. Daj nam milost osjetiti što znači imati obitelj, pomozi nam da se naš narod osjeti kao jedna obitelj, i svi narodi svijeta neka osjete da su jedna velika obitelj, djeca istog Oca, braća i sestre. Isuse, neka nam Tvoja sveta nazaretska obitelj bude uzor, i neka po njenom zagovoru naše obitelji budu ispunjene ljubavlju, pažnjom i razumijevanjem.


MOLITVA ZA OBITELJ

Bože, od kojega nam dolazi svako očinstvo na nebu i na zemlji, Oče, koji si ljubav i život, učini da svaka ljudska obitelj na zemlji, po tvome Sinu rođenom od žene i po Duhu Svetom, postane izvorom božanske ljubavi za uvijek nove naraštaje. Učini da tvoja milost vodi misli i djela roditelja, za dobro njihove obitelji i svih obitelji na svijetu. Neka mladi naraštaji u obitelji nađu snažnu potporu za čovječnost i rast u istini i ljubavi! Neka ljubav osnažena milošću sakramenta ženidbe, bude jača od svake nemoći i beznađa, koje zahvaćaju naše obitelji. Na kraju te molimo za zagovor svete nazaretske obitelji, da Crkva u svim narodima na zemlji, može plodonosno ispuniti svoje poslanje u obitelji i po obitelji, po Kristu našem Gospodinu, koji je put, istina i život, u vijeke vjekova. Amen.

Ivan Pavao II



2 komentara:

optimist kaže...

sve što trebam kod tebe nađem; danas je punih 19 godina kako sam sa svojom Marinom zaplovio u bračnu luku, pa sam tražio prigodnu molitvu za obitelj. Hvala i pratio te blagosov Boga Svemogućega noćas i u novoj godini i dok budeš živio.

Željko Zubanović kaže...

Dragi prijatelju, sretna Ti godišnjica, dao Bog da ih bude još puno, pa da proslaviš i dijamantni pir. Neka Božji blagoslov bude uvijek uz tvoju obitelj.