Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

02 prosinca 2007

Prva Nedjelja Došašća

Prva Nedjelja Došašća – godina A


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


1. čitanje: Iz 2, 1-5

Viđenje Izaije, sina Amosova, o Judeji i Jeruzalemu:
Dogodit će se na kraju dana: Gora Doma Gospodnjega bit će postavljena vrh svih gora, uzvišena iznad svih bregova. K njoj će se stjecati svi narodi, nagrnut će mnoga plemena i reći: "Hajde, uziđimo na Goru Gospodnju, pođimo u Dom Boga Jakovljeva! On će nas naučiti svojim putovima, hodit ćemo stazama njegovim. Jer će iz Siona Zakon doći, iz Jeruzalema riječ Gospodnja ." On će biti sudac narodima, mnogim će sudit' plemenima, koji će mačeve prekovati u plugove, a koplja u srpove. Neće više narod dizat' mača protiv naroda nit' se više učit' ratovanju. Hajde, dome Jakovljev, u Gospodnjoj hodimo svjetlosti!


Pripjevni psalam: 122 (121), 1-9

Hajdemo radosno u Dom Gospodnji!

Obradovah se kad mi rekoše:
"Hajdemo u Dom Gospodnji!"
Eto, noge nam već stoje
na vratima tvojim, Jeruzaleme.

Hajdemo radosno u Dom Gospodnji!

Jeruzaleme, grade čvrsto sazdani
i kao u jedno saliveni!
Onamo uzlaze plemena,
plemena Gospodnja.

Hajdemo radosno u Dom Gospodnji!

Po Zakonu Izraelovu,
da slave ime Gospodnje.
Ondje stoje sudačke stolice,
stolice doma Davidova.

Hajdemo radosno u Dom Gospodnji!

Molite za mir Jeruzalemov!
Blago onima koji tebe ljube!
Neka bude mir u zidinama tvojim
i pokoj u tvojim palačama!

Hajdemo radosno u Dom Gospodnji!

Radi braće i prijatelja svojih
klicat ću: "Mir tebi!"
Radi Doma Gospodina, Boga našega,
za sreću tvoju ja ću moliti.

Hajdemo radosno u Dom Gospodnji!


2. čitanje: Rim 13, 11-14

Braćo! Shvaćate ovaj čas: vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo. Noć poodmače, dan se približi! Odložimo dakle djela tame i zaodjenimo se oružjem svjetlosti. Kao po danu pristojno hodimo, ne u pijankama i pijančevanjima, ne u priležništvima i razvratnostima, ne u svađi i ljubomoru, nego zaodjenite se Gospodinom Isusom Kristom i, u brizi za tijelo, ne pogodujte požudama.


Evanđelje: Mt 24, 37-44

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: "Kao u dane Noine, tako će biti i Dolazak Sina Čovječjega. Kao što su u dane one - prije potopa - jeli i pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop i sve odnije - tako će biti i Dolazak Sina Čovječjega. Dvojica će tada biti u polju: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. Dvije će mljeti u mlinu: jedna će se uzeti, druga ostaviti."
"Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi. A ovo znajte: kad bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi."


Današnja nedjeljna misna čitanja govore nam o početku vremena priprave za naljepši, ne i najveći blagdan, jer je najveći blagdan, blagdan Kristova Uskrsnuća. Blagdan Božića kojemu ćemo se moći radovati, kao što su se pastiri radovali, jednostavno je naljepši blagdan, jer to je obiteljski blagdan, kada se posebno okupljamo oko zajedničkog obiteljskog stola. Treba naglasiti da ne započinje Božićno vrijeme, kako nam to već uvelike svojim ugođajima serviraju razni trgovački lanci, i ostala marketinška industrija, već je ovo početak vremena Došašća, dakle, priprave za blagdan Božića. Što je to vrijeme Došašća, ili Advent? To je ujedno početak liturgijske godine, koja završava svetkovinom Krista Kralja, vrijeme isčekivanja, u kojemu trebamo ostaviti sve ono što nas udaljava od Gospodina. Vrijeme je da se prenemo iz sna, jer je sada spasenje bliže, poziv da odložimo djela tame, pijanke, razuzdanost i da ne pogodujemo požudama. Treba bdjeti, pripraviti put Gospodinu, u molitvi i sabranosti srca. Bogu treba iskreno priznati svoj grijeh, ostaviti takav način života i samo iskrena srca moći ćemo osjetiti toplinu blagdana Kristova Rođenja. Ne dozvolimo sebi da nas taj blagdan zatekne nespremne i iznenadi, jer je Isusov povijesni dolazak iznenadio i njegove sunarodnjake koji su živjeli u to vrijeme, a nisu shvaćali svrhu Božjeg dolaska na svijet. Očekivali su Mesiju koji će doći sa silom, i uspostaviti novi svjetski poredak, a Krist je došao kao malo dijete, da nam donese svoju ljubav, i uspostavi novi poredak srca. Da, srca u kojem će biti istinska ljubav za Isusa Krista, koji je pravi Bog i pravi čovjek, pa ćemo je onda moći iskazivati prema ljudima s kojima se susrećemo. To će onda biti ujedno put priprave za dolazak Gospodnji, kada dođe u slavi.

Nema komentara: